Λύσεις σε περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, όπως η χρήση χρηματικής υποστήριξης ώστε να εισέλθουν σε συμφωνία μείωσης ρύπων, προτείνει ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο, με τίτλο "Διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής" που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Το συνέδριο, που άρχισε το πρωί και ολοκληρώνεται αύριο, διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Διεθνείς Περιβαλλοντικές Συνθήκες (International Environmental Agreements) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Horizon 2020.
Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, το ερευνητικό πρόγραμμα εξετάζει τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην σύναψη παγκόσμιων συμφωνιών που αφορούν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα και διερευνά λύσεις.
«Οι μονομερείς δράσεις ενός ή λίγων κρατών, όπως οι δράσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τελευταία δεκαετία, έχουν ελάχιστη επίδραση. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι για να μειώσει τους ρύπους της μια χώρα επιβαρύνεται με υψηλά κόστη, ενώ τα οφέλη από τις δράσεις της διαχέονται παγκοσμίως» εξηγούν οι διοργανωτές και συνεχίζουν: «Επομένως, κάθε χώρα έχει κίνητρο να μη μειώσει τους ρύπους της, απολαμβάνοντας όμως τα οφέλη που προκύπτουν από τις δράσεις των χωρών που συμμετέχουν σε μια συμφωνία μείωσης των ρύπων. Όσο μεγαλύτερα είναι τα κόστη μείωσης των ρύπων, και στην περίπτωση της κλιματικής αλλαγής παραμένουν ακόμη πολύ υψηλά, τόσο ισχυρότερα είναι τα κίνητρα για κάθε μία χώρα να δράσει ως ...τζαμπατζής».
Όπως επισημαίνουν τα κίνητρα για την κλιματική αλλαγή, συνδυαζόμενα με την τεράστια πολυπλοκότητα και ασυμμετρία, όσον αφορά τα κόστη και τα οφέλη κάθε μίας χώρας, αλλά και την αβεβαιότητα, όσον αφορά τις μακροχρόνιες προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθιστούν τη σύναψη διεθνών συμφωνιών για την επίλυση του προβλήματος εξαιρετικά δύσκολη.