Αγορές: Tουρκία, Αργεντινή στο στόχαστρο

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 14:34
UPD:14:35
REUTERS/LUCAS JACKSON

Aντιμέτωπα με τις μεγαλύτερες απώλειες από το Νοέμβριο του 2016 ήρθαν αυτή την εβδομάδα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, με τον σχετικό δείκτη MSCI να καταγράφει πτώση 1%. Υπό ισχυρή πέση παραμένει και η τουρκική λίρα, παρά την πρόσβαση διαβεβαίωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας ότι θα παρέμβει για να στηρίξει το νόμισμα. 

Την τελευταία εβδομάδα το τουρκικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί 3%, ενώ συνολικά από τις αρχές του έτους παρουσιάζει απώλειες άνω του 15%. Σήμερα φλερτάρει με νέο ιστορικό ναδίρ, με την ισοτιμία στις 4,4789 λίρες ανά δολάριο. Τη ίδια ώρα το κόστος δανεισμού της γειτονικής χώρας ακολουθεί συνεχώς την ανιούσα. Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς τουρκικού ομολόγου ανήλθε στο 15%. 

Στο στόχαστρο και η Αργεντινή. Το πέσο έχει υποτιμηθεί περίπου 5% σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή, στην τρίτη εβδομάδα πτώσης του και παρά την άνευ προηγουμένου κίνηση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 40%. Υπενθυμίζεται ότι η Αργεντινή αναγκάστηκε πριν από λίγο καιρό να ζητήσει εκ νέου χρηματοδοτική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οξύτατες οικονομικές προκλήσεις. 

ΠΗΓΗ: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα