Έξι εβδομάδες ανόδου για το πετρέλαιο- πού θα φτάσει;

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 13:32
UPD:13:36
REUTERS/Sergei Karpukhin

Στην αγορά ενέργειας είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων των επενδυτών, καθώς το ράλι των τιμών του αργού επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις σε αγορές μετοχών, ομολόγων, όπως και την πορεία νομισμάτων πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Σήμερα η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται στα 79,65 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 0,5% σε σχέση με το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, αν και δεν έχει φτάσει το χθεσινό ενδοσυνεδριακό ρεκόρ πάνω από τα 80 δολάρια. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) παρουσιάζει άνοδο 0,2% στα 61,7 δολάρια το βαρέλι. Eίναι η έκτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου για τις τιμές. 

Ώθηση στην τιμή έχουν δώσει η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από την πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επιβάλλει εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη, δηλαδή στον τρίτο ισχυρότερο παραγωγό του ΟΠΕΚ. Το ράλι τροφοδοτεί και η κατάρρευση της παραγωγής στη Βενεζουέλα, σε συνδυασμό με προβλήματα στο δίκτυο προσφοράς της Νιγηρίας. 

Οι διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι θα καλύψει το όποιο έλλειμμα προσφοράς, παρουσιαστεί στην αγορά, δεν αρκούν να ανακόψουν την άνοδο. Οι πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως και ήθελαν το Ριάντ να επιθυμεί την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 80 δολάρια ή ακόμη και στα 100 δολάρια, δημιουργούν άλλωστε μεγάλες αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις του βασιλείου. 

Υπό τις συνθήκες αυτές η Morgan Stanley προειδοποίησε χθες πως η τιμή του πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα διατηρηθεί σε υψηλότατα επίπεδα και τα επόμενα χρόνια, με τη μέση τιμή της το 2020 να είναι στα 90 δολάρια το βαρέλι. Πιο συγκρατημένοι είναι πάντως οι αναλυτές της Barclays, που σε σημερινό σημείωμά τους προς τους επενδυτές αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για τη μέση τιμή του μπρεντ στα 70 δολάρια φέτος και στα 65 δολάρια το 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 63 δολ. και 60 δολ. το βαρέλι αντίστοιχα. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα