«Σκιές» πάνω από το Χ.Α.

Αγορές: Καταλύτες τα ανοικτά μέτωπα σε εσωτερικό και εξωτερικό για την τάση δεικτών και μετοχών
Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 09:26
UPD:09:26
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Ιουλίας Ζαφόλια 
[email protected]

Οι αναταράξεις από διάφορα μέτωπα εξακολουθούν να δίνουν κατεύθυνση στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία προσπάθησε χθες να αντιδράσει μετά το τριήμερο πτωτικό σερί, χωρίς όμως να τα καταφέρει τελικά. Πτώση 0,22% για τον γενικό δείκτη που τερμάτισε ουσιαστικά στα χαμηλά της ημέρας τις 786,2 μονάδες, με τον ημερήσιο τζίρο να εμφανίζεται μειωμένος πέριξ των 53 εκατ. ευρώ. 

«Υπάρχουν δύο σημαντικοί καταλύτες, το κλείσιμο της αξιολόγησης και η συμφωνία για το χρέος, οι οποίοι σε συνέχεια για τα stress tests που δεν προέκυψαν αρνητικά για τις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να δούμε σημαντική ανάκαμψη τιμών. Δυστυχώς, οι αναταράξεις που παρατηρούνται λόγων εξελίξεων στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία αλλά και το αρνητικό κλίμα που υπάρχει γύρω από τις αναδυόμενες αγορές (περισσότερο ρεπορτάζ στη σελ. 27) έχει προκαλέσει βραχυχρόνια αρνητική επίπτωση και στην ελληνική αγορά, καθώς έχουν επηρεαστεί τιμές ομολόγων με τις αποδόσεις να ξεπερνούν το 4%», δηλώνει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Aχεπευ Ευάγγελος Χαρατσής, ο οποίος σπεύδει να προσθέσει πως «η δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση Folli Follie και οι σκιές που άφησε έχουν σίγουρα επηρεάσει την αγορά και είναι ασφαλώς προς όφελος αυτής να ξεκαθαρίσει η υπόθεση το συντομότερο δυνατό». 

Στην παραπάνω «φορτωμένη» εικόνα, η Εθνική Πανγαία ανακοίνωσε την αναβολή της διαδικασίας προσφοράς ομολογιών ύψους 400 εκατ. ευρώ «λόγω των ευμετάβλητων και δυσμενών συνθηκών των αγορών».

Το «παρών» έδωσε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης προκειμένου να παρουσιάσει τις Ετήσιες Εκθέσεις των τελευταίων δύο ετών και φυσικά δεν έλειψαν οι ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση Folli Follie.  «Ολοκληρώσαμε μια δέσμη ενεργειών, η οποία είναι ικανή -όχι άμεσα αλλά εν ευθέτω χρόνω- να μας δώσει αποτελέσματα τα οποία να είναι αξιόπιστα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ε.Κ., κάνοντας λόγο για «περίπτωση πρωτόγνωρη, πολύ μεγάλου μεγέθους που δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά η αγορά».

Εν τω μεταξύ, αυτή την εβδομάδα μόνο, όλοι σχεδόν οι δείκτες υπέστησαν μεγάλες απώλειες, ενώ χάθηκαν πολλές δεκάδες εκατομμύρια από τις κεφαλαιοποιήσεις πολλών εισηγμένων εταιρειών. Ποσοστό 4,4% έχασε συνολικά ο γενικός δείκτης, ενώ ξεπέρασαν το 9% οι συνολικές απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη. To 4% αγγίζουν οι απώλειες για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης. 

«Η μετοχική αγορά προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές από το θέμα της Folli Follie, με τον “ασκό του Αιόλου”, πάντως, να έχει ανοίξει και τους πιο απαισιόδοξους να φοβούνται ότι θα υπάρξει συνέχεια στο κλίμα καχυποψίας σχετικά με τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι ελληνικές εταιρείες.

Από την άλλη, σε δημοσιονομικό επίπεδο, η παραμονή στα μνημόνια με την εφαρμογή φοροεισπρακτικών μέτρων δεν “εμπνέει” τους επενδυτές για να αναλάβουν θέσεις στο Χ.Α.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμα καθοδική τάση όσο παραμένει κάτω από τις 820 μονάδες. Κρίσιμη στήριξη στις 767 μονάδες και αντίσταση στην περιοχή των 805 - 815 μονάδων. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου κατευθύνεται, επιθετικά, προς το επίπεδο - κλειδί του 4,50%, υπέρβαση του οποίου θα μπορούσε να οδηγήσει το ομολογιακό Yield προς το υψηλό ενός έτους, στο 5%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία έχουν συντελέσει στην αύξηση του κόστους δανεισμού για τις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως δείχνουν τα αυξημένα spread των κυβερνητικών ομολόγων σε σχέση με το γερμανικό. Η δε γερμανική οικονομία έβγαλε πριν μερικές μέρες χειρότερη των εκτιμήσεων μέτρηση του ΑΕΠ» επισημαίνει ο κ . Πέτρος Στεριώτης, προσθέτοντας πως «την ίδια στιγμή, οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δεν δείχνουν να πτοούνται από τη μάλλον αμφιλεγόμενη ατζέντα εξωτερικής και εμπορικής πολιτικής του πλανητάρχη, με τον κλάδο Ενέργειας να κάνει “πάρτι” εκμεταλλευόμενος την ανοδική πορεία της τιμής του αργού πετρελαίου». 

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τους θεσμικούς

Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected]

Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στις αρχές του μήνα, με βάση τις τιμές στο εγκυρότατο inΒroker, ήταν πάνω από τα 60 δισ. ευρώ και από χθες έχει περάσει κάτω από τα 55. Το σημαντικό αυτό ψαλίδισμα της τάξης του 10%, αφού η κεφαλαιοποίηση ήταν στο τέλος Απριλίου 60,883 δισ., δεν εξηγείται από τα εμφανή δεδομένα της τοπικής αγοράς και οικονομίας. Με αποτέλεσμα όσοι εστιάζουν μόνο σε αυτά να χάνουν την εμπιστοσύνη στην αγορά και όχι στον εαυτό τους, που δεν προσθέτει στα επενδυτικά κριτήρια τα κίνητρα που προκύπτουν για τους ξένους θεσμικούς. Αυτοί ωστόσο κυριαρχούν στις συναλλαγές της αθηναϊκής αγοράς. Έχει αλλάξει ο τρόπος και τα κριτήρια των θεσμικών μετά το τέλος του φετινού Ιανουαρίου. Το ενδιαφέρον τους ακόμα και αν επενδύουν αποκλειστικά σε μετοχικές αξίες έχει εστιαστεί στην πορεία των αποδόσεων του χρέους των ΗΠΑ. 

Η άνοδος των οποίων ενδυναμώνει με τη σειρά της το δολάριο, δηλαδή οδηγεί κεφάλαια από το εξωτερικό στις αξίες του δολαρίου. Οι επαγγελματίες στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία έχουν τους πελάτες τους ικανοποιημένους αν εμφανίζουν με τη διαχείρισή τους κέρδη της τάξης του 4%. Θεωρώντας κατά πλειοψηφία ότι τα εταιρικά κέρδη κορύφωσαν για τις εταιρείες των αναπτυγμένων οικονομιών, η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων έγινε το καινούργιο άγχος τους. Η πιθανή εκτίναξη των βασικών επιτοκίων της Fed αν κάλπαζαν οι πληθωριστικές πιέσεις στις εργατικές αμοιβές, έδωσε το πρώτο δείγμα της ανησυχίας για τα επιτόκια, στις αρχές Φεβρουαρίου. Με την πτώση των δεικτών τότε στα χαμηλά για το 2018. 

Κατόπιν οι ανησυχίες για τις αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν. Πρόσφατα όμως το 10ετές αναφοράς των ΗΠΑ πέρασε για δεύτερη ή τρίτη φορά πάνω από το 3%, προϊδεάζοντας για άνοδο ως το 3,5% μέσα στη χρονιά. Τότε η οικονομολόγος του Χάρβαρντ Carmen Reinhart, με τα σχόλιά της για τις αναδυόμενες αγορές, επέβαλε κύματα επιφυλάξεων στους επαγγελματίες, λέγοντας ότι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Η εκτίμησή της έρχεται σε μια εποχή που οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί στο ρίσκο που συνοδεύει κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Είναι μάλιστα απολύτως αρνητικοί για αγορές όπως η Αργεντινή, η Ινδονησία και η Τουρκία. Αλλά οι απόψεις διαφέρουν ως προς το αν η πρόσφατη αναταραχή είναι απλώς ένα χτύπημα ή η αρχή κάποιου μεγαλύτερου πτωτικού κύκλου. Η εικόνα επίσης διαφέρει από οικονομία σε οικονομία, με κάποιες σε καλύτερη κατάσταση από άλλες.

Τα κριτήρια για τον διαχωρισμό είναι τα υγιή ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών, που για τους ειδικούς είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για τις αναδυόμενες αγορές. Η ελληνική αγορά ανήκει στις αναδυόμενες και οι νεαροί διαχειριστές γνωρίζουν ότι η απόδοση του 10ετούς αναφοράς των ΗΠΑ ενεργοποιεί αλγορίθμους στα μοντέλα διαχείρισης, που φέρνουν πιέσεις στις μετοχές μέχρι… νεότερης διαταγής.   

Διατηρούνται οι πιέσεις στα ομόλογα

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Το ελληνικό χρέος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» του άγριου σφυροκοπήματος που δέχεται η Ιταλία, με το νέο κυβερνητικό συνασπισμό Πέντε Αστέρων και Λέγκα του Βορρά να στρέφει τους τρομαγμένους επενδυτές προς το καταφύγιο των γερμανικών ομολόγων και μακριά από τους τίτλους της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Το premium που διεκδίκησαν οι επενδυτές για τοποθετήσεις σε ιταλικά ομόλογα έναντι των γερμανικών εκτοξεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο, με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος δανεισμού για την Ιταλία να εντείνει τις ανησυχίες για μετάδοση στην ευρύτερη περιφέρεια της Ευρωζώνης. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διευρύνθηκε κατά 8 μονάδες βάσης, αγγίζοντας υψηλά τριών μηνών, στο 2,18%. Το spread του ιταλικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού βρέθηκε σε υψηλά τεσσερισήμισι μηνών, στις 157 μονάδες βάσης.

Ο ιταλικός «ιός» μεταδόθηκε πολύ γρήγορα και στην ελληνική αγορά ομολόγων. Το δυσμενές κλίμα κράτησε τους επενδυτές στο περιθώριο, γεγονός που αποτυπώθηκε στον περιορισμένο αριθμό πράξεων και τον χαμηλό όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, μόλις στα τρία εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινήθηκε στο 4,4%, όμως η στροφή προς την ασφάλεια του γερμανικού χρέους είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του περιθωρίου (spread) κατά 25 μονάδες βάσης, επιστρέφοντας και πάλι πάνω από το όριο των 400, στις 405 μονάδες βάσης.

Σε κλοιό πιέσεων παρέμειναν και οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι. Η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 υποχώρησε στο 0,89% και του 5ετούς ομολόγου (λήξης το 2023) ανήλθε στο 3,40%. Μικρή άνοδος και στην απόδοση του 7ετούς ομολόγου, που παρέμεινε για μία ακόμη συνεδρίαση πάνω από το όριο του 4%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.   

Διπλό «πρέσινγκ» στη FF Group

Των Σοφίας Εμμανουήλ  και Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Με την αυστηρή στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από Βουλής, αλλά και με την επιστολή της Fosun προς τη διοίκηση της Folli Follie Group (FFG) στενεύει ο κλοιός των πιέσεων προς τη διοίκηση του ελληνικού ομίλου προκειμένου να παράσχει πειστικές εξηγήσεις για τα αμφισβητούμενα οικονομικά στοιχεία, για τα οποία πρώτο έκανε λόγο σε έκθεσή του (που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 4.5.2018) το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Quintessential Capital Management (QCM).

Ειδικότερα, η Fosun International Limited, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της FFG, μετά την οικογένεια Κουτσολιούτσου, με ποσοστό 16,37%, δημοσίευσε επιστολή προς το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ στο οποίο είναι εισηγμένη. 

Στη σχετική ανακοίνωση, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο της Fosun International Limited, Guo Guangchang, εκφράζεται μεν στήριξη στην ελληνική εταιρεία από τον κινεζικό όμιλο δεδομένης της επένδυσης που έχει πραγματοποιήσει σε αυτή, ζητά δε εξηγήσεις. 

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το διοικητικό συμβούλιο της Fosun International Limited σημειώνει πως ορισμένες παραδοχές του report της QCM αποτελούν «απλές εικασίες» και ζητά εξηγήσεις, καθώς θεωρεί πως τα συνεχιζόμενα ερωτήματα της αγοράς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης αναφορικά με το συμβάν δεν έχουν βρει απαντήσεις, σημειώνοντας ότι οι σχετικές έρευνες της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν δημοσιοποιήθηκαν. Προκειμένου να προστατευτούν τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας της Folli Follie συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού ομίλου, η Fosun έχει στείλει επιστολή παροχής στοιχείων (enquiry letter) μέσω του αντιπροσώπου της στο διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie, ζητώντας από τα εμπλεκόμενα μέρη διευκρινίσεις και σαφείς εξηγήσεις, συνιστώντας παράλληλα προσοχή στους δυνητικούς επενδυτές.

Η Fosun υπενθυμίζει επίσης ότι στο διάστημα από τις 8.5.2018 έως τις 11.5.2018 αύξησε το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας από 13,89% σε 16,37%. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Μετά την αξιολόγηση της επίσημης πληροφόρησης που δημοσίευσε η Folli Follie, τις εκθέσεις των ελεγκτών, την πάνω από 20 έτη πορεία της ως εισηγμένη εταιρεία και την εμπιστοσύνη της εταιρείας (της Fosun International Limited) στον βασικό της μέτοχο και στη διοίκηση, αυξήσαμε τη συμμετοχή μας στην FFG από το 13,89% στο 16,37%». 

Η κινεζική εταιρεία, όπως λέει, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση και με τη σειρά της θα ενημερώσει μετόχους, επενδυτές και κοινό για κάθε σημαντική εξέλιξη προχωρώντας σε περαιτέρω ανακοινώσεις όταν κριθεί απαραίτητο. 

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Fosun στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 2,39%, ενώ η μετοχή της FF στο Χ.Α. έκλεισε με πτώση 0,29%.

Η Ε.Κ. 
Διαβεβαιώσεις ότι «ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς» σε όποιον παραπληροφόρησε ή παραποίησε στοιχεία στην υπόθεση της Folli Follie έδωσε από το βήμα της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χρήστος Γκότσης υπερασπιζόμενος την απόφασή του να μην ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας.

«Όλα τα στοιχεία θα αξιολογηθούν και θα υπάρξουν μέτρα, ανάλογα με το ποιος παραπληροφόρησε ή παραποίησε ή όποια άλλη παραβατική πράξη διέπραξε. 

Και τότε ο πέλεκυς θα είναι πάρα πολύ βαρύς, γιατί πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση» τόνισε ο κ. Γκότσης. Καταλόγισε, μάλιστα, σε αμερικανικό fund, χωρίς να το κατονομάσει, ότι εξέδωσε έκθεση «για να σπεκουλάρει πάνω στην εταιρεία» με βάση κάποια ευρήματα που έκανε αλλά και υποτιθέμενα μακροσκοπικά στοιχεία. «Δεν τα έχουμε ελέγξει και δεν είμαστε ακόμα σε θέση να αποφανθούμε» συμπλήρωσε αναφερόμενος στα στοιχεία του fund, αλλά έκανε λόγο για «υποτιμητική κερδοσκοπία» και «σορτάρισμα» της μετοχής.

Ο κ. Γκότσης χαρακτήρισε αναληθή όλα τα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε καθυστέρηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

Υπογράμμισε, επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθεί τις συναλλαγές της μετοχής της Folli Follie, αλλά ζήτησε και από το ίδιο το fund να στείλει αναλυτικά στοιχεία, στα οποία στηρίζονται τα συμπεράσματά της. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΦΦΓΚΡΠ



Σχολιασμένα