Ράινχαρτ: Οι αναδυόμενες σε πιο δεινή θέση σήμερα από το 2008

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 08:06
UPD:08:25

Αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές προβλέπει η καθηγήτρια του Χάρβαρντ, Κάρμεν Ράινχαρτ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πολλές από αυτές είναι σήμερα σε χειρότερη θέση σε σχέση με το 2008, όταν κορυφώθηκε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και οι μετοχές των αναδυόμενων είχαν απώλειες της τάξης του 64% ή το 2013 όταν ήρθαν αντιμέτωπες εκ νέου με φυγή κεφαλαίων και απώλειες 17%. 

«Η γενική τους κατάσταση εμφανίζει πολύ περισσότερες ρωγμές από ό,τι πριν από πέντε χρόνια ή στην περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις τόσο εξωτερικές όσο και εσωτερικές» προειδοποίησε η Ράινχαρτ. 

Βασική εξωτερική απειλή είναι η στροφή της Federal Reserve των ΗΠΑ σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, καθώς περισσότερο απο τα 2/3 του χρέους των αναδυόμενων αγορών είναι σε δολάρια. Παράλληλα, όπως εξηγεί η Ράινχαρτ, ενώ όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση οι περισσότερες αναδυόμενες εμφάνιζαν πολύ χαμηλό εξωτερικό χρέος. σήμερα  ελλείμματα ικαι χρέη έχουν φουσκώσει.

Οι αδυναμίες είναι εμφανείς σε χώρες, όπως η Βραζιλία, η Τουρκία και η Χιλή, υπογραμμίζει η διακεκριμένη οικονομολόγος, ενώ προσθέτει ότι σε πολύ «βαθιά νερά» βρίσκονται και οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που έχουν χρεωθεί έναντι της Κίνας. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα