Διαδικασίες παράβασης κατά Ελλάδας, Γερμανίας, Ιρλανδίας και Ιταλίας για το ΦΠΑ

Τρίτη, 25 Ιουλίου 2006 13:16

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη Γερμανία στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων λόγω της εκ μέρους της μεταχείρισης των υπηρεσιών που παρέχονται από εκτελεστές διαθηκών.

Παράλληλα, η Επιτροπή εξέδωσε αιτιολογημένη γνώμη (δεύτερο βήμα της διαδικασίας παράβασης που προβλέπεται στο άρθρο 226 της συνθήκης ΕΚ) σχετικά με τις απαιτήσεις που επιβάλλει η Ελλάδα για την έκδοση και την αποθήκευση ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Αιτιολογημένες γνώμες εστάλησαν επίσης στην Ιρλανδία λόγω της μεταχείρισης των δημοσίων οργανισμών ως μη υποκείμενων σε φόρο προσώπων, και στην Ιταλία λόγω των περιορισμών της στις επιβαρύνσεις και επιστροφές ΦΠΑ, οι οποίοι αντιβαίνουν στην 6η οδηγία ΦΠΑ και στην Όγδοη και Δέκατη τρίτη οδηγία ΦΠΑ, αντιστοίχως.

Εάν δεν τροποποιηθούν οι εθνικές νομοθεσίες, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με τις αντίστοιχες αιτιολογημένες γνώμες, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει τις υποθέσεις αυτές στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ελλάδα: υποχρεώσεις σχετικά με την έκδοση και αποθήκευση τιμολογίων σε ηλεκτρονική μορφή

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η θέσπιση εναρμονισμένων κανόνων όσον αφορά την έκδοση και αποθήκευση τιμολογίων αποτέλεσε σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση απλοποίησης των υποχρεώσεων και μείωσης του κόστους για τους φορολογούμενους. Ένας κοινός κατάλογος απαιτήσεων θα εξασφαλίσει ότι τα τιμολόγια που εκδίδονται σε ένα κράτος μέλος επιτρέπουν σε πελάτες σε άλλα κράτη μέλη να εκπίπτουν τον σχετικό ΦΠΑ εισροών. Η έκδοση τιμολογίων σε ηλεκτρονική μορφή και η ηλεκτρονική αποθήκευση τιμολογίων, απαραίτητες και οι δύο για τη μείωση του κόστους της τιμολόγησης, είναι πλέον εφικτές σε όλη την Κοινότητα. Εντούτοις, τα αναμενόμενα οφέλη από τη νομοθεσία αυτή δεν θα υλοποιηθούν, εάν τα κράτη μέλη δεν μεταφέρουν σωστά την κοινοτική νομοθεσία στο εσωτερικό τους δίκαιο.

Με τη διατήρηση της υποχρέωσης να μεταφράζονται όλα τα τιμολόγια στα ελληνικά και να υπολογίζονται εκ νέου σε ευρώ όλα τα ποσά που αναγράφονται στα τιμολόγια και με την απαίτηση να αποθηκεύονται σε χαρτί ορισμένα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή, η Ελλάδα, κατά την άποψη της Επιτροπής, παρέλειψε να ενσωματώσει ορθά στο εθνικό δίκαιο τους συμφωνηθέντες κοινούς κανόνες. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή εξέδωσε αιτιολογημένη γνώμη, καλώντας την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της εντός δύο μηνών από τη λήψη της γνώμης αυτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα