ΠΣΕ: Προβλήματα στις εξαγωγές στη Μέση Ανατολή

Τρίτη, 25 Ιουλίου 2006 13:22

Η κρίση στη Μέση Ανατολή επηρεάζει δυσμενώς τις ελληνικές εξαγωγές, σε μια περίοδο κατά την οποία οι εξαγωγικές επιδόσεις προς την περιοχή παρουσίαζαν μεγάλη άνοδο, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Ειδικότερα στις χώρες που συμμετέχουν πιο άμεσα στην κρίση, το Ισραήλ, το Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία, οι άμεσες συνέπειες είναι η αδυναμία ή η αβεβαιότητα ως προς την εκτέλεση υφιστάμενων παραγγελιών, η αναβολή νέων και η αύξηση των ναύλων.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του, διατηρεί το μηχανισμό του σε ετοιμότητα και βρίσκεται σε επαφή με τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές προς τις χώρες της περιοχής.

Ταυτοχρόνως, η Πρόεδρος του Συνδέσμου κα Χριστίνα Σακελλαρίδη έθεσε αμέσως το θέμα στη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, στις 19 Ιουλίου, ενώ απεστάλη ήδη σχετικό υπόμνημα στη Διαρκή Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου η οποία πρόκειται να συνέλθει άμεσα προς τούτο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΣΕ, στις χώρες που επηρεάζονται άμεσα, οι εξαγωγές το περασμένο έτος σε αξία είχαν αυξηθεί στο Λίβανο κατά 69% σε 73 εκ.$, στη Συρία κατά 104% σε 196 εκ.$, στο Ισραήλ κατά 11% σε 134 εκ.$ και στην Ιορδανία κατά 349% και 47 εκ.$.

Η αύξηση συνεχιζόταν και κατά το τρέχον έτος. Οι εξαγωγές είχαν αυξηθεί κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους για τους οποίους υπάρχουν πλήρη στοιχεία 356% στο Λίβανο, 68% στη Συρία και 57% στο Ισραήλ.

Γενικότερα στον αραβικό κόσμο όπου επικρατεί αναβρασμός, οι ελληνικές εξαγωγές είχαν σημειώσει μεγάλη αύξηση τα τελευταία λίγα χρόνια. Η αξία των εξαγωγών προς τις χώρες της Μ.Ανατολής και της Β.Αφρικής είχε αυξηθεί το περασμένο έτος κατά 35% και είχε φτάσει σε 1.361 εκ.$ ή 8% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Η αξία των εξαγωγών προς τις χώρες της περιοχής συνολικά κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους είχε αυξηθεί κατά 49% σε 599 εκ.$ και αποτελούσε το 10% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών στο ίδιο διάστημα.

Ο ΠΣΕ ελπίζει ότι ότι η διεθνής κοινότητα θα προχωρήσει άμεσα στην αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας που θα οδηγήσει στο γρήγορο τερματισμό της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα