Eθνική και OTP Bank παραμένουν στη διεκδίκηση του CEC

Τρίτη, 25 Ιουλίου 2006 14:27
UPD:14:47

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η oυγγρική ΟΤΡ Bank επελέγησαν από τη ρουμανική κυβέρνηση ως τελικοί υποψήφιοι διεκδικητές του ρουμανικού ταμιευτηρίου CEC, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Κατόπιν της αξιολόγησης των προσφορών, δύο υποψήφιοι παραμένουν στον διαγωνισμό... η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και η ΟΤΡ προκρίθηκαν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Sebastian Vladescu σε δημοσιογράφους.

«Θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με τους δύο υποψήφιους την 1η Αυγούστου και ελπίζουμε να τις ολοκληρώσουμε (τις αρχικές συνομιλίες) έως τις 23 Αυγούστου», πρόσθεσε.

Η ρουμανική κυβέρνηση έχει θέσει προς πώληση το 69,9% των μετοχών του CEC, στις οποίες περιλαμβάνονται μετοχές που ανήκουν στο ρουμανικό Ταμείο Ιδιοκτησίας (9,9%). Το 5% των μετοχών του ρουμανικού ταμιευτηρίου θα διατεθεί σε εργαζόμενους και συνταξιούχους του, ενώ μέρος ή ολόκληρο του λοιπού 25% των μετοχών του CEC πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή του σε οργανωμένη κεφαλαιαγορά.

Το CEC διαθέτει μερίδιο αγοράς 5,9% και απασχολεί προσωπικό άνω των 9 χιλιάδων ατόμων. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2006, οι τρεις κυρίαρχες τράπεζες στη Ρουμανία - BCR, BRD και SocGen - ήλεγχαν το 50% του συνολικού ενεργητικού του χρηματο-πιστωτικού συστήματος, ενώ η CEC κατατασσόταν έβδομη, με μερίδιο ενεργητικού 4,4%. Η Raiffeisen Bank Romania - ο ρουμανικός τραπεζικός βραχίονας του ομώνυμου αυστριακού ομίλου - ήδη αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο χρηματο-πιστωτικό ίδρυμα της βαλκανικής χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα