ΔΝΤ: Τα «κόκκινα» δάνεια στερούν πόρους από τις επιχειρήσεις

«Πρωτιά» της Ελλάδας στα ΜΕΔ - Ουραγός στην αύξηση ΑΕΠ - «Πρωταθλήτρια» στις μειώσεις μισθών
Τρίτη, 15 Μαΐου 2018 15:39
UPD:15:53
REUTERS/YURI GRIPAS

Η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις είναι ιδιαιτέρως αδύναμη σε χώρες με υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και κατ’ επέκταση το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται με χαρακτηριστική ευκολία στην ελληνική περίπτωση. Στο συμπέρασμα αυτό προβαίνει η έκθεση του ΔΝΤ, Regional Economic Outlook, η οποία αναδεικνύει την Ελλάδα ως ουραγό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η τραπεζική χρηματοδότηση στον ιδιωτικό τομέα στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε ανοδική πορεία, πλην χωρών όπως η Ελλάδα, όπου σχεδόν το ήμισυ των τραπεζικών δανείων είναι «κόκκινο», αποτελώντας με διαφορά τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η μοναδική χώρα με χειρότερη εικόνα στον συγκεκριμένο τομέα είναι η αναπτυσσόμενη Ουκρανία, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 55% του συνόλου.

INTERNATIONAL MONETARY FUND

Πάντως, το ΔΝΤ διαπιστώνει σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας στο ελληνικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο βεβαίως αποδίδεται στη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Από την παγκόσμια κρίση, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία έχει μειωθεί κατά 10% ή και περισσότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, σημειώνει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι η Ελλάδα έχει αρνητική καθαρή επενδυτική θέση σε σχέση με το εξωτερικό ισοζύγιο συναλλαγών. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της προκειμένου να αυξήσει την παραγωγικότητά της.

INTERNATIONAL MONETARY FUND

Όσον αφορά την ανάπτυξη, το Ταμείο καταγράφει αύξηση της τάξης του 0,6% για το τρέχον έτος, καθώς εκτιμά ότι από το 1,4% το 2017 θα ανέλθει στο 2% το 2018, ενώ για το 2019 προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 1,8%.

Στον τομέα της ανεργίας, η έκθεση σημειώνει πως θα υπάρξει υποχώρηση από το ποσοστό του 21,5% που είχε καταγραφεί το 2017. Προβλέπει επίσης ότι το 2018 θα υπάρξει μια μείωση της τάξης του 1,7%, καθώς το ποσοστό της ανεργίας θα διαμορφωθεί στο 19,8%, ενώ το 2019 θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο αγγίζοντας το 18%.

Το δημόσιο χρέος που βρίσκονταν στο 181,9% του ΑΕΠ το 2017 θα ανέλθει στο 191,3% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το 2019 θα υποχωρήσει στο 181,8% του ΑΕΠ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα