Πολλαπλασιασμός του ενυπόθηκου δανεισμού

Απάντηση Τσάρλς Μακ Γκρίβι σε ερώτηση του Κ. Χατζηδάκη
Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2006 12:21

Πολλαπλασιάζεται ο ενυπόθηκος δανεισμός στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Παρόλα αυτά, το ποσοστό της χώρας μας παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου για θέματα Εσωτερικής Αγοράς κ. Τσάρλς Μακ Γκρίβι σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παράθεσε ο κ. Μακ Γκρίβι, το ύψος των υποθηκών στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Έτσι, ενώ ο ενυπόθηκος δανεισμός ως ποσοστό του ΑΕΠ το 1995 έφτανε το 4%, το 2000 ήταν 9,2% και το 2004 βρισκόταν στο 20,6%.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη η χώρα μας, με βάση στοιχεία του 2004, βρίσκεται στην 14η θέση στην ΕΕ των 25 όπου ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 33,04%. Το μεγαλύτερο ποσοστό ενυπόθηκου δανεισμού σημειώθηκε στην Ολλανδία με 111,1% ενώ το μικρότερο στη Σλοβενία με 1,5%. Το ποσοστό της χώρα μας είναι το τρίτο μικρότερο μεταξύ των «παλαιών» κρατών μελών, ενώ στο συνολικό πίνακα υπερτερεί στα εννέα από τα δέκα νέα κράτη μέλη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα