Ε.Ε.: Ζητά την επιστροφή 8,07 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα για γεωργικές δαπάνες

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2006 13:50
UPD:13:51

Tην επιστροφή συνολικού ποσού 161,9 εκατ. ευρώ κοινοτικών χρημάτων που δαπανήθηκαν αχρεωστήτως από τα κράτη μέλη στο γεωργικό τομέα θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφαση που ενέκρινε σήμερα.

Οι λόγοι της επιστροφής των χρηματικών ποσών είναι πλημμελείς διαδικασίες ελέγχου ή μη συμμόρφωση προς τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις γεωργικές δαπάνες. Στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, τα κράτη - μέλη είναι υπεύθυνα για την πληρωμή και τον έλεγχο των δαπανών, η δε Επιτροπή οφείλει να εξασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη έχουν κάνει ορθή χρήση των κονδυλίων.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, που είναι η 22η από τη μεταρρύθμιση το 1995 του συστήματος ανάκτησης των ποσών που έχουν δαπανηθεί αχρεωστήτως, θα επιστραφούν χρήματα από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι σημαντικότερες επιμέρους διορθώσεις είναι οι εξής:

8,07 εκατ. ευρώ καταλογίστηκαν στην Ελλάδα για ασαφή προσδιορισμό των αγροτεμαχίων για τα οποία χορηγήθηκε ενίσχυση, πλημμελή εφαρμογή των διασταυρωτικών ελέγχων με βάση τα συστήματα ΟΣΔΕ, ελλιπείς επιτόπιους ελέγχους των εκτάσεων και των ορθών γεωργικών πρακτικών.

77,13 εκατ. ευρώ καταλογίστηκαν στη Γαλλία λόγω της καταβολής άμεσης ενίσχυσης για μη επιλέξιμη γη και της μη επιβολής κυρώσεων•

33,36 εκατ. ευρώ καταλογίστηκαν στην Ισπανία για ελλείψεις όσον αφορά το βασικό έλεγχο σχετικά με τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, δηλ. την απαγόρευση της φύτευσης αμπελώνων χωρίς προηγούμενη χορήγηση δικαιωμάτων αναφύτευσης ή νέας φύτευσης•

9,41 εκατ. ευρώ καταλογίστηκαν στην Ιταλία για ελλιπείς ελέγχους των αποσυρθέντων προϊόντων για καταστροφή, εκπρόθεσμους ελέγχους και ανεπαρκές ποσοστό ελέγχων λογιστικών βιβλίων και εγγράφων, ανεπαρκείς ελέγχους της ποσότητας που διατίθεται στο εμπόριο, αδυναμίες των ελέγχων της ποιότητας των προϊόντων, απουσία εποπτείας ή επαλήθευσης των ελέγχων που διενεργούνται κατ’ ανάθεση από άλλες υπηρεσίες•

Σχολιάζοντας την απόφαση, η κυρία Mariann Fischer Boel, Επίτροπος αρμόδια για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, δήλωσε: «Πρόκειται για διαδικασία ζωτικής σημασίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων και η ανάκτηση όλων των αχρεωστήτως δαπανηθέντων ποσών. Έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος κατά τα πρόσφατα έτη στη βελτίωση των ελέγχων και είμαι αποφασισμένη να εξασφαλίσω ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες αυτές και στο μέλλον».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα