Κ. Μίχαλος: Η εκλογολογία πλήττει την οικονομία

Δευτέρα, 07 Μαΐου 2018 17:52
UPD:18:26
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η εκλογολογία δεν βοηθά την οικονομία, που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, προειδοποίησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5fm», ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάθε τι στην ώρα του κι ο κολιός τον Αύγουστο».

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο είναι «πραγματικά αξιοπερίεργο πώς πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν από την απαρχή αυτής της οικονομικής, εθνικής τραγωδίας το 2010, πάσχιζαν τότε να ασπαστεί ο ελληνικός λαός την αναγκαιότητα επιβολής των μνημονίων και σήμερα, που ήρθε πλέον η ώρα της εξόδου με τη σύμφωνη γνώμη και προτροπή των δανειστών, αμφισβητούν, τορπιλίζουν, ενώ ως έσχατο μέσο ζητούν και εκλογές προ της λήξης του μνημονίου, που θα επιφέρουν χαοτική κατάσταση στην αγορά και την κοινωνία».

Όπως είπε οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες «μάτωσαν, πάρα πολλοί καταστράφηκαν, όσοι βγήκαμε όρθιοι από την οκτάχρονη μνημονιακή επιτροπεία δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να τορπιλίζει την εύθραυστη ισορροπία που βρισκόμαστε». 

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε επίσης ότι «εδώ και ένα εξάμηνο υπάρχει σταθεροποίηση, το βλέπουμε στους σημαντικούς οικονομικούς δείκτες, της προστιθέμενης αξίας που χρειάζεται το ΑΕΠ για τους αναπτυξιακούς στόχους, της βιομηχανική παραγωγή, του PMI που προσμετρά την δυναμική της βιομηχανίας και έχει επανέλθει σε επίπεδα του Απριλίου 2008».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, «το τελευταίο εννεάμηνο υπάρχει συνεχόμενη αύξηση ανά μήνα της απασχόλησης στη βιομηχανία. Αυτές δεν είναι θέσεις part-time, είναι πλήρους απασχόλησης, κάτι που δίνει προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της χώρας», ενώ αναφερόμενος στον τομέα του τουρισμού ο κ. Μίχαλος τον χαρακτήρισε «βαριά βιομηχανία της χώρας».

Όσον αφορά στη μετά μνημονίου εποχή, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε ότι «μετά τις 21 Αυγούστου που εξερχόμαστε από την οκτάχρονη και πλέον μνημονιακή επιτροπεία, δεν πρέπει να βιαστούμε» και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να πούμε οπωσδήποτε κάποιες σκληρές αλήθειες, οπωσδήποτε να γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις. Προκειμένου να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 3%-4%, θα πρέπει πραγματικά να γίνουν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τόσο στην απλοποίηση διαδικασιών, την καθημερινή λειτουργία του επιχειρείν, στην απλούστευση αδειοδότησης, στον εξορθολογισμό του περιβάλλοντος ανταγωνισμού και φορολόγησης. Όταν θα μπουν οι κανόνες του παιχνιδιού και θα ξέρει κάθε επενδυτής Έλληνας ή ξένος ακριβώς τι ισχύει, εφόσον διατηρηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα τουλάχιστον σε σχέση με τις όμορες χώρες, θεωρώ ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί όχι μόνο μέχρι το 2021-2022 αλλά και πολύ περισσότερο».

«Προέχει η πολιτική και οικονομική σταθερότητα για να προσελκύσουμε το απαραίτητο ύψος επενδύσεων, 42 δισ. ευρώ ετησίως, μέχρι και το 2022. Είναι 200 δισ. ευρώ αυτά που πρέπει να επενδυθούν ώστε να διατηρήσουμε ρυθμούς ανάπτυξης 3%-4%», κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα