Τις πρωτοβουλίες που προωθούνται για την αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης και των φυσικών πόρων που διαθέτει η χώρα παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στη διεθνή διάσκεψη «Mediterranean Upstream & Midstream Summit», που διοργανώνεται στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.
Ο υπουργός περιέγραψε την ικανοποιητική πρόοδο που έχει σημειωθεί έως σήμερα σε δυο στρατηγικά πεδία: α) στη διαμόρφωση υποδομών για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, που καθιστά την Ελλάδα «χώρα κλειδί» και σταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή και β) στις προοπτικές στον ομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, μετά και τα πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήχθησαν στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης.
Σχετικά με το πρώτο πεδίο, ο κ. Σταθάκης στάθηκε στα τρία κομβικής σημασίας έργα, που αφορούν την προώθηση εναλλακτικών οδεύσεων αγωγών με στρατηγικό διεθνές ενδιαφέρον (TAP, IGB, EastMed) και σημειώνουν σημαντική πρόοδο:
- Η κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) προχωράει κανονικά. Οι σωλήνες για την κατασκευή του έχουν πλέον συγκολληθεί στο 80% της διαδρομής και η ολοκλήρωση του έργου θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος.
- Ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από το TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για την επέκταση στα Βαλκάνια. Η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.
- Για τον αγωγό EastMed έχουν προχωρήσει οι επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς σε Κύπρο και Ισραήλ για την προώθηση του έργου. Το θέμα θα συζητηθεί και στην Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Λευκωσία.
Σχετικά με την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων, ο υπουργός υπογράμμισε το ισχυρό ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων παγκόσμιου βεληνεκούς, που έχουν προσελκύσει οι διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές. Αναφέρθηκε, επίσης, στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, αξιοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές κρατών με εμπειρία στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων, όπως η Κύπρος και η Νορβηγία. «Κεντρική επιλογή είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, η προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών οικοσυστημάτων» υπογράμμισε ο Υπουργός. προσθέτοντας ότι «στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία είναι από τις πιο αυστηρές σε παγκόσμιο επίπεδο».
Τέλος, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στον ενεργό, στρατηγικής σημασίας, ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει η Ελλάδα όχι μόνο στην έρευνα αλλά και στη διαδικασία παραγωγής. Κάτι που καταδεικνύει η βούληση της κυβέρνησης να διατηρήσει το Ελληνικό Δημόσιο κυρίαρχη θέση και ενισχυμένο ρόλο στο χαρτοφυλάκιο υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ.