Με θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Τρίτη, 22 Μαΐου 2001 13:57

Ανεπηρέαστες παραμένουν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές από τα ανησυχητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα σχετικά με τις οικονομίες των δύο ισχυρότερων οικονομιών της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες ιδιωτών στη Γαλλία σημείωσαν τον Απρίλιο μείωση σε ποσοστό μεγαλύτερο του αναμενομένου, ενώ απρόσμενη υποχώρηση εμφάνισε τον ίδιο μήνα και ο δείκτης Ifo, ο οποίος αποτυπώνει το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,65% και έχει φθάσει τις 5.980 μονάδες. Η μετοχή της αλυσίδας λιανικής Marks & Spencer κερδίζει 2,5%, καθώς τα προ φόρων κέρδη της εταιρείας την περυσινή χρήση, αν και μειώθηκαν, διαμορφώθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η μετοχή του βρετανικού αερομεταφορέα British Airways ενισχύεται κατά 1,8% μετά την ανακοίνωση ότι τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου ανήλθαν σε 380 εκατ. στερλίνες από 84 εκατ. στερλίνες την αμέσως προηγούμενη χρήση.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 με πρωταγωνιστή τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας κερδίζει 1,17% και έχει φθάσει τις 5.718,43 μονάδες. Η μετοχή της Alcatel συνεχίζει σήμερα τη χθεσινή ανοδική πορεία και αυτή την ώρα κερδίζει 1,4%. Υπενθυμίζεται, ότι την Παρασκευή υποχώρησε κατά περίπου 7% μετά την είδηση ότι ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την αμερικανική Lucent Technologies. Η μετοχή της βιομηχανίας ελαστικών Michelin ενισχύεται κατά 4% μετά την αναβάθμισή της από τον επενδυτικό οίκο Credit Suisse First Boston. Η μετοχή της Vivendi σημειώνει άνοδο κατά 1,2% μετά από δημοσιεύματα που τη θέλουν να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του αμερικανικού εκδοτικού οίκου Houghton Miffin.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης Xetra DAX με άνοδο 1,16% έχει διαμορφωθεί στις 6.322,10 μονάδες παρά τη σημαντική υποχώρηση του δείκτη Ifo τον περασμένο Απρίλιο. Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν οι μετοχές κορυφαίων εταιρειών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, όπως: Epcos, SAP, Infineon Technologies και Deutsche Τelekom. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΜΑΝ υποχωρεί κατά 0,70% μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε προς τους επενδυτές η διοίκηση της εταιρείας για μείωση της κερδοφορίας κατά την τρέχουσα χρήση. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα προ φόρων κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 91 εκατ. ευρώ από 113 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX βρίσκεται στις 608,69 μονάδες σημαντικά ενισχυμένος κατά 1,84%, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI κερδίζει 0,53% και έχει φθάσει τις 7.712,8 μονάδες ενώ, τέλος, στις Βρυξέλλες, ο δείκτης BEL 20 υποχωρεί οριακά κατά 0,05% και βρίσκεται στις 2.792,73 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα