Sentix: Οι αμερικανικοί δασμοί κάμπτουν το επενδυτικό ηθικό στην Ευρωζώνη

Δευτέρα, 07 Μαΐου 2018 12:06
UPD:12:09
REUTERS/HEINZ-PETER BADER

Νέα επιδείνωση παρουσιάζει το Μάιο το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη. Το ηθικό των επενδυτών κάμπτει η πιθανότητα ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, από τη στιγμή, που οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να καταλήξουν σε συμφωνία για μία μόνιμη εξαίρεση της Ε.Ε. από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. 

Ήδη οι πρώτες επιπτώσεις γίνονται αισθητές, με τη γερμανική ένωση χάλυβα, να κάνει λόγο για ένα τσουνάμι εισαγωγών ξένου χάλυβα, που θέτει υπό πίεση τις τοπικές βιομηχανίες.  

Ο σχετικός δείκτης της Sentix υποχώρησε, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, τον Μάιο στις 19,2 μονάδες από 19,6 τον Απρίλιο. Η εξέλιξη αυτή ήρθε κόντρα στις αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών, σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, για άνοδο του δείκτη στις 21 μονάδες. Τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν ότι οι επενδυτές είναι πλέον πιο απαισιόδοξοι τόσο για τις υφιστάμενες συνθήκες όσο και για τις προοπτικές των επόμενων μηνών. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. πέτυχε απλώς παράταση ένα μήνα έως την 1η Ιουνίου στο καθεστώς εξαίρεσης από τους αμερικανικούς δασμούς. Έκτοτε όμως δεν φαίνεται να έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα προσέγγισης, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει και στη διχογνωμία στους κόλπους της Ένωσης για τη διαπραγματευτική στάση, που πρέπει να τηρηθεί απέναντι στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα