Πλημμυρίζει με ξένο χάλυβα η ευρωπαϊκή αγορά, προειδοποιούν οι Γερμανοί

Δευτέρα, 07 Μαΐου 2018 11:57
UPD:12:03
REUTERS/MICHAELA REHLE

Με τσουνάμι εισαγωγών ξένου χάλυβα έρχεται αντιμέτωπη η αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αποτέλεσμα των αμερικανικών δασμών στο βασικό μέταλλο, όπως επισημαίνει η Γερμανική Ένωση Χάλυβα. Καλεί δε τις ευρωπαϊκές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για να αοπτρέψουν μία κατάσταση «πλημμύρας», που θα λυγίσει τις ευρωπαϊκές χαλυβουργίες.  

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neue Osnabruecker Zeitung, ο Χανς Γιούργκεν Κέρχοφ, εκπρόσωπος της γερμανικής ένωσης, το πρώτο τρίμηνο του 2018 οι εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 139% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ αυτές από την Τουρκία κατά 76%. Σύμφωνα με τον Κέρχοφ η Ε.Ε. θα πρέεπι να αναθεωρήσει τα δικά της όρια εισαγωγών ή να καταφύγει και εκείνη σε δασμούς, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει την τοπική βιομηχανία. 

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάρτιο την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις εισαγωγές από την Κίνα, που, όπως υποστηρίζει, έχουν οδηγήσει σε πτώση τις τιμές και έχουν οδηγήσει εκτός αγοράς αμερικανικές εταιρίες. Έχει παρατείνει την προσωρινή εξαίρεση από τους δασμούς για την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό έως την 1η Ιουνίου, αλλά η ΕΕ έχει ζητήσει τη μόνιμη εξαίρεσή της.

«Πιστεύω ότι η ΕΕ είναι σε καλή θέση (για διαπραγματεύσεις). Αλλά πρέπει να παρουσιάσει ένα ενωμένο μέτωπο και δεν πρέπει να επιτρέψει τον εαυτό της να είναι διχασμένη» δήλωσε ο Κέρκοφ.

Η Γερμανία παροτρύνει τους Ευρωπαίους εταίρους της να δείξουν κάποια ευελιξία και να επιδιώξουν μια ευρύτερη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ που να ωφελεί και τις δύο πλευρές. Ωστόσο, αυτό φέρει σε αντιπαράθεση το Βερολίνο με άλλους Ευρωπαίους εταίρους, όπως τη Γαλλία.

ΠΗΓΗ: Reuters 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα