Νέα επίθεση από QCM στην Folli Follie 

Δευτέρα, 07 Μαΐου 2018 10:27
UPD:12:49
ffgroup.com

της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]  

Επανέρχεται στην έρευνά της για την Folli Follie η Quintessential Capital Management (QCM) και με νέα ανακοίνωσή της, το β` μέρος της έρευνας όπως το αποκαλεί, επαναλαμβάνει τις κατηγορίες ενώ από την πλευρά της η ελληνική εταιρεία κατέθεσε μήνυση και ενημερώνει σήμερα τις εποπτικές αρχές.

Ειδικότερα, σήμερα το πρωϊ η Folli Follie Group (FFG) κατέθεσε μήνυση στην QCM ενώ το οικονομικό επιτελείο του ομίλου έχει προγραμματισμένη συνάντηση με στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Για τις επόμενες ημέρες σχεδιάζεται η ενημέρωση των αναλυτών προκειμένου να έχει επιστρέψει από το Χονγκ Κόνγκ όπου βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Όσο για την QCM επανεξέτασε, όπως αναφέρει, την τελευταία δήλωση της FF και επαναλαμβάνει τα βασικά ευρήματα που τεκμηριώνονται στην πρόσφατη έκθεσή της.

Συγκεκριμένα, παραθέτει τις παρατηρήσεις στα σημεία που εστίασε η σχετική ανακοίνωση του ομίλου FF Group (FFG) ως εξής:

Για το δίκτυο σημείων πώλησης (POS), η εκτίμηση της QCM σχετικά με τα POS προέρχεται από την ανάλυση των δεδομένων που παρέχει η ίδια η FF στην επίσημη ιστοσελίδα της. Κατέβασε όλα τα POS των Folli Follie, εντόπισε τα καταστήματα και έλεγξε αν εξακολουθούν να λειτουργούν.Έτσι βρήκε ότι από τα 630 POS που δηλώνονται FF, μόνο 587 είναι καταχωρημένα και παραμέτει αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας επιβεβαιώνοντας μόνο τα 289 ως "ανοικτά". Άρα η QCM επαναλαμβάνει το συμπέρασμα ότι το δίκτυο είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό που δηλώνει η FF.

Επανέρχεται επίσης στο θέμα με τα καταστήματα Madison και Soho που σύμφωνα με την FFGέχουν αναβαθμιστεί στο πλαίσιο του νεου concept καταστημάτων του brand FF κι έχουν μεταφερθεί στο Νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Επαναλαμβάνει ότι έκανε επιτόπιο έλεγχο κατά τις ώρες αιχμής διαπιστώνοντας ότι το κατάστημα ήταν άδειο και ότι σύμφωνα με τον πωλητή τα υπόλοιπαPOS στις ΗΠΑ έχουν κλείσει λόγω κακών πωλήσεων.

Όσον αφορά την ανάλυση της ψηφιακής παρουσίας, η QCM αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η σύγκριση μεταξύ της Folli Follie και των ανταγωνιστών της μέσω Weibo δεν είναι ενδεικτική στο βαθμό που οι οπαδοί του Weibo δεν αποτελούν και αγοραστές. Επίσης αν και Facebook καιInstagram απαγορεύονται στην Κίνα πολλοί πλουσιότεροι Κινέζοι τα χρησιμοποιούν παρακάμπτοντας την απαγόρευση μέσω ενός συστήματος VPN.

Αναφορικά με την χρηματοοικονομική ανάλυση η QCM σημειώνει ότι η FF επιβεβαιώνει κατ 'ουσίαν τα ζητήματα με τις ταμειακές ροές και προσθέτει ότι το γεγονός πως ότι το κεφάλαιο κίνησης μειώνεται ως ποσοστό των πωλήσεων είναι άσχετο όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση η αυθεντικότητα των πωλήσεων αυτών. Μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην επένδυση της FF στο μετοχικό κεφάλαιο της Dufry, η οποία μπορεί να ρευστοποιηθεί προς βελτίωση της ρευστότητάς της.

Η QCM επαναλαμβάνει τις ανησυχίες και τα επιχειρήματά της, όπως παρουσιάστηκαν στην πρώτη της έκθεση και για τις κινεζικές θυγατρικές και τους ελεγκτές ενώ μεταξύ άλλων, αναφορικά με τα ταμειακά υπόλοιπα, κάνει λόγο για έσοδα από τόκους 229.000 ευρώ για ταμειακά υπόλοιπα 328 εκατ. ευρώ, με το τεκμαρτό επιτόκιο μόλις στο 0,07%, κάτι που απαιτεί αποσαφήνιση από την εταιρεία.

Σε άλλο σημείο η QCM αναφέρει ότι στο τελευταίο conference call την περασμένη εβδομάδα, η FFαπάντησε σε ερώτηση αναλυτή αναφορικά με την θέση των ταμειακών υπολοίπων και εάν τα ταμειακά υπόλοιπα βρίσκονται στην Ευρώπη ή στην Ασία. “Η FF απάντησε διφορούμενα "στην Ευρώπη και την Ασία". Μια γρήγορη ματιά στoν ισολογισμό της FF Group Sourcing Limited δείχνει ότι 217 εκατ. ευρώ σε μετρητά (66%) διατηρούνται στην Ασία, καθώς εμφανίζονται στον ισολογισμό της FF Group Sourcing Limited, θυγατρικής της FF στην Ασία”.

Μεταξύ άλλων το αμερικανικό fund αναφέρει: “…καταλαβαίνουμε πως η FF πρόκειται να δημοσιοποιήσει τη δική της λίστα εγγράφων. Αν υπάρξουν ασυμφωνίες, αναμένουμε η FF να εξηγήσει πλήρως γιατί αναρτούσε για χρόνια ανακριβείς πληροφορίες για τον εντοπισμό καταστημάτων της. Επιπλέον, εφιστούμε την προσοχή των αναγνωστών σε όποια επιπλέον έγγραφα φέρει η FF αναφορικά με τα σημεία πώλησής της. Φοβόμαστε, με βάση τις αποδείξεις που συλλέξαμε και που παρουσιάσαμε στις εκθέσεις μας, πως ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της FF μπορεί να αποτελείται από πολύ μικρά σημεία πώλησης ή από πωλητές χονδρικής που πωλούν πολλά brands (εκ των οποίων η FF μπορεί να αποτελεί ένα ελάχιστο μόνο μέρος). Αυτά τεχνικά κατηγοριοποιούνται ως «σημεία πώλησης» όμως είναι απίθανο να παράγουν πωλήσεις 2,4 εκατ. δολαρίων ανά σημείο πώλησης όπως υποδηλώνουν οι οικονομικές καταστάσεις της FF…”.

Γιατί μπήκε στο στόχαστρο 

Σε συνέντευξή του στο capital.gr ο επικεφαλής του QCM, Gabriel Grego, αναφέρει ότι το fund είχε αγοράσει μετοχές της εταιρείας το 2010, χάρη στην ελκυστική αποτίμηση, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και την έκθεση του ομίλου στην Ασία. «Υποθέσαμε ότι η χαμηλή αποτίμηση της μετοχής ήταν αποτέλεσμα της "άδικης" τιμωρίας της να διαπραγματεύεται στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τελικά όμως κλείσαμε την θέση μας καθώς βρήκαμε την εταιρική δομή του FF Group περίπλοκη» σημειώνει. 

Έκτοτε η QCM συνέχισε, όπως λέει, να παρακολουθεί την εταιρεία και αποφάσισε πρόσφατα να την ελέγξει πιο προσεχτικά, καθώς «δημιουργούσε ερωτήματα η συνεχής απουσία παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών, αλλά αυτό που πραγματικά μας προβλημάτιζε ήταν ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης».

Βασικός παράγοντας ανησυχίας, επαναλαμβάνει, ήταν το γεγονός ότι οι λογαριασμοί της Folli Follie δεν ελέγχονταν από κάποια από τις 4 μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες του κόσμου. Ειδικότερα όσον αφορά τους λογαριασμούς της εταιρείας στην Ασία ελέγχονταν από ένα άγνωστο γραφείο με δυο εργαζόμενους στο Χονγκ Κονγκ, υποστηρίζει.

«Όταν τέθηκε το ερώτημα στη διοίκηση του ομίλου γιατί δεν επέλεξαν μια πιο γνωστή ελεγκτική εταιρεία, η απάντηση που δόθηκε ήταν πως ήταν οικονομικά πιο συμφέρον για τις υπηρεσίες που προσφέρονταν. Εκεί άρχισαν να χτυπάνε καμπανάκια» τονίζει.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΦΦΓΚΡΠ



Σχολιασμένα