Του Κώστα Ιωαννίδη
Το σοκ από την υπόθεση που δημιούργησε η έκθεση της Quintessential Capital Management για την ΦΦΓΚΡΠ ήταν μεγάλο και αρκετοί απέδωσαν εν μέρει σε αυτό τη βουτιά των βασικών δεικτών κατά -3% σε τέσσερις συνόδους. Ωστόσο ραχοκοκαλιά της Απριλιανής ανόδου και οδηγός της πτώσης, ήταν ο κλάδος των τραπεζών και ειδικά του 25άρη, που αν τεθούν σε μικροσκόπιο εμφανίζουν διαφορετικές ανά μετοχή εικόνες. Η ΕΤΕ που έχασε -7,89% στη βδομάδα, η ΑΛΦΑ ακολούθησε με πτώση -5,58% η ΕΥΡΩΒ έχασε -4,52% και η ΠΕΙΡ ήταν η μόνη με κέρδη +1,8%.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Αυτά συνέβησαν ενώ στον Μάιο χύθηκε φως στις δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος της χώρας, σε λίγο θα ξεκινήσει η διαδικασία της ολοκλήρωσης της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, επίσης θα λάβουν χώρα συνεδριάσεις ανεξάρτητων οργάνων της ευρωζώνης με ελληνικά θέματα στην ατζέντα. Παρά ταύτα ο μήνας είχε ποδαρικό ξεπουλήματος όταν οι αγορές του Νότου της ευρωζώνης απέδωσαν: +0,60% ο CAC40 της Γαλλίας, +1,70% ο FTSEMIB της Ιταλίας και +1,80% ο IBEX35 στη Μαδρίτη.
Μεγάλος αρνητικός πρωταγωνιστής ωστόσο ήταν ο τίτλος της ΦΦΓΚΡΠ, με απώλειες σε τέσσερις συνόδους -31,15%, κάτω από το κλίμα που δημιούργησε η έκθεση κατηγορητήριο της "Quintessential Capital Management". Με αποτέλεσμα, παρά τη διάψευση από την διοίκηση της εταιρίας την Παρασκευή είχαμε κλείσιμο στο κατώτερο μέρας με ασυνήθιστα μεγάλο όγκο και σημαντικό όγκο ανεκτέλεστων εντολών πώλησης.
Κέρδη αξιοσημείωτα κόντρα στη γενική κατεύθυνση των τιμών εμφάνισαν οι ΣΑΡ +5,63%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,52%, ΠΕΙΡ +1,80%, ΜΟΗ +1,58% και ΕΧΑΕ +1,17% ενώ οι ΓΡΙΒ +0,88% και ΕΥΔΑΠ +0,17% προστίθενται στις «αμυντικές» μετοχές του 25άρη. Τα υπόλοιπα 18 blue chip κινηθήκαν πτωτικά.
Οι θεσμικοί στην αθηναϊκή αγορά δεν έχουν τη διάθεση να στοιχηματίσουν στο καλύτερο του μέλλοντος της ελληνικής οικονομίας, πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της τέταρτης και φαρμακερής αξιολόγησης του τρίτου και μοναδικού μνημονίου. Οι θεσμικοί διεθνώς δεν είναι και τόσο καλά. Άνθρωποι είναι, όση εκπαίδευση και να έχουν για να αντέχουν το ταρακούνημα, όταν κρατάει μήνες «κουρκουτιάζουν». Όσοι πουλάνε, θεωρούν πως η παγκόσμια οικονομία κορύφωσε σε όρους ρυθμών ανάπτυξης και συνεπώς φεύγουν πρώτοι γιατί δεν θέλουν συνωστισμό στην έξοδο που την θεωρούν αναπόφευκτη. Την Παρασκευή όμως στη Wall Street φάνηκε πως οι επενδυτές επιστρέφουν στην κανονικότητα που υπαγορεύει η μεγάλη εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας αναγνωρίζοντας πως μέρος της πρόσφατης αντίδρασής τους ήταν υπερβολικό και στηριγμένο σε ανυπόστατα πλαίσια για το εύρος κίνησης των αποδόσεων των ομολόγων αναφορά ΗΠΑ.
«Κανονικά», θα έπρεπε τώρα, που λιγοστεύουν τα επενδυτικά λιμάνια σε αξίες υψηλού ρίσκου με προοπτικές διεύρυνσης της κερδοφορίας τους, να βλέπουμε φρέσκα κεφάλαια να εισρέουν. Το πλησίασμα της καθαρής εξόδου δεν μετράει, καθώς φαίνεται να μην θεωρούν βεβαία την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Η πρώτη εβδομάδα του Μαΐου έφερε το μέσο όρο διπλά στο ανώτερο τελευταίων τριών μηνών και τον έκλεισε στο χαμηλό της τελευταίας του Απρίλη. Ταλάντωση από τις 820 ως τις 850 μονάδες άλλη μια φορά, μπορεί να είναι ένα «καλό σενάριο» για την ώρα.
Οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις και δράσεις της εβδομάδας έχουν σαν κεντρικό γεγονός την έκδοση του εταιρικού ομολόγου της Coral (100% θυγατρική της Motor oil). H Δημόσια Προσφορά θα ξεκινήσει την Δευτέρα 7 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 9 Μαΐου με στόχο την συγκέντρωση 90 εκατ. ευρώ.
Στο μέτωπο των τρίμηνων αποτελεσμάτων, η εστίαση της αγοράς θα γίνει στα αποτελέσματα του ΟΤΕ την Τετάρτη (και στην τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει) και της Coca - Cola το πρωί της Πέμπτης.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Επιστροφή στην κανονικότητα = εκλογίκευση επενδυτικών κριτηρίων
Η πρώτη εβδομάδα που Μαΐου, παρά το ότι στην αρχή της υπήρξε συνέχεια στην αύξηση της μεταβλητότητας, έδειξε στο τέλος της πως οι επενδυτές εμφάνισαν διάθεση να εκλογικεύσουν της αντιδράσεις τους, έναντι της ροής των δεδομένων από την οικονομία των ΗΠΑ. Όπως είναι γνωστό, τελευταία οι αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ ξεπέρασαν το 3%, σηματοδοτώντας ένα ξεπούλημα στα χρηματιστήρια κάτω από το καθεστώς φόβων για εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων.
Αυτή τη βδομάδα ωστόσο, κρατήθηκαν χαμηλότερα, περιμένοντας, μετά τη διήμερη σύνοδό της για τον Μάη, την ανακοίνωση της FOMC. Της ειδικής επιτροπής που χαράσσει την νομισματική πολιτική της Fed. Οι θεσμικοί την υποδέχθηκαν σαν επίσημη ένδειξη ότι η Fed είναι σίγουρη πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%, ίσως και λίγο ψηλότερα, που ήταν στόχος της εδώ και πολλά χρόνια. Με δεδομένη την παράδοση που θέλει οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της να γίνονται όταν μετά τη σύνοδο της FOMC υπάρχει προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, οι αγοραίοι περιμένουν ως το τέλος του χρόνου αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Αυτό τους επιτρέπει να προγραμματίσουν την στάση τους με καθαρότερο τον ορίζοντα στο πεδίο του πληθωρισμού, ενώ αρχικά, όταν κοντά σε όλα προτέθηκε το ράλι στην τιμή του πετρελαίου, φάνηκαν εξαιρετικά νευρικοί.
Τι πήραν απόφαση
Τα κακά νέα είναι ότι όντως, αναπτύσσονται πληθωριστικές πιέσεις. Τα καλά νέα είναι ότι οι αξιωματούχοι της Fed, φαίνεται να έχουν ολοκληρώσει το έργο που είχαν εξαγγείλει στις αρχές του 2012. Άρα το πιο πιθανό είναι να παραμείνουν πιστοί στην αναγγελθείσα πορεία για τη σταδιακή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.
Τα επιτόκια των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κινούνται σήμερα σε ένα εύρος 1,50% -1,75%. Οι αυξήσεις των επιτοκίων κατά τους μήνες Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους θα έφεραν αυτό το εύρος μέχρι το 2,25% -2,50% ως το τέλος του έτους. Αρκετοί αναμένουν ακόμα δυο αυξήσεις το 2019, για να φτάσουν στο 2,75% -3,00%. Αν υποθέσουμε ότι ο πληθωρισμός παραμένει σχετικά σταθερός γύρω στο 2,0% κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και το επόμενο έτος, τότε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα ξεπεράσει τον ρυθμό του δομικού πληθωρισμού αργότερα φέτος, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2008.
Από εδώ και στο εξής δεν θα ξενίζει για πολύ αν η απόδοση του δεκαετούς αναφοράς θα διαπραγματεύεται μεταξύ του 3,00% και του 3,50%, κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Η καμπύλη αποδόσεων μάλλον θα παραμείνει σχετικά επίπεδη, αλλά δεν αναμένουν πια πολλοί ότι θα αντιστραφεί. Η αυξανόμενη προσφορά χρέους του αμερικανικού Δημοσίου δεν θα ωθήσει την απόδοση των ομολόγων υψηλότερα, όσο ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός. Όπως φάνηκε τελικά από τα στοιχεία για την απασχόληση που εμφανίστηκαν την Παρασκευή. Τα δεδομένα έδειξαν ότι μπορεί η απασχόληση να είναι σε επίπεδα υψηλών σε βάθος άνω των 17 ετών, αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις στις αμοιβές παρέμειναν υποτονικές. Αυτά όλα επίσης επιτρέπουν την προσδοκία η Fed να παραμείνει στην τρέχουσα πλήρως κοινοποιημένη πορεία εξομάλυνσης της νομισματικής της πολιτικής.
Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2657,95 μονάδες, είχε πτώση -0,45% ενώ στο 2018 διατήρησε απώλειες -0,59%. Ο Dow, με μεταβολή -0,39%, έκλεισε στις 24.216,56 μονάδες, στο 2018 απέδωσε -2,03%. Ο S&P400 ήταν πρακτικά αμετάβλητος +0,04% με επίδοση φέτος -0,40%, αλλά ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +0,38%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +1,74%. Ο δε Nasdaq, με κέρδη +1,02%, αύξησε τα κέρδη του στο +4,19% για το 2018.
Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά, -0,83%, στα 1313,10 δολάρια η ουγκιά, με απόδοσή το 2018 +0,61%. Αντίθετα κινήθηκε το πετρέλαιο Crude κατά +2,68%. Στο 2018 γράφει κέρδη +16,12%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +0,87% στη βδομάδα περιορίζοντας τις απώλειες, στο -1,57%, στο 2018. Ο DAX ανέβηκε +1,90%, με ετήσια επίδοση -0,76%, ο CAC είχε μεταβολή +0,60%, με απόδοση την τρέχουσα χρονιά +3,83%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ενισχύθηκε +1,80% και στο έτος αποδίδει +0,60%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +1,70%, στο 2018 αποδίδει +11,36%. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούλιαξε -3,85%, με +8,79% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού χάνοντας -2,68%, έχει επίδοση για το 2018 -4,79%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,02%, στο 2018 εμφάνισε απώλειες -1,28%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -1,24% και επίδοση για φέτος -0,25%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -0,16%, στο 2018 αποδίδει +2,52%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε κατά -1,17% και στο 2018 έχει επίδοση +0,02%. Άνοδο +0,29% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -6,54%.
Η εκλογίκευση του φόβου
Ο S & P 500 εξακολουθεί να είναι ασταθής και ταλαντώνεται γύρω από την τιμή κλεισίματος του περασμένου έτους. Αυτό φαίνεται να προβληματίζει ορισμένους παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι σημειώνουν ότι η άνοδος πέρυσι κατά 19,4% επιτελέστηκε χωρίς σημαντική μεταβλητότητα. Ανησυχούν, ότι η πορεία μέχρι στιγμής φέτος, μπορεί να σηματοδοτήσει μια κορυφή της πολύχρονης ανοδικής αγοράς. Λένε ότι η περικοπή του εταιρικού φόρου από τη διοίκηση Trump στα τέλη του περασμένου έτους ήταν πλήρως προεξοφλημένη με την πορεία του 2017 και μέσα από το ρεκόρ του Ιανουαρίου, φέτος.
Έτσι πολλοί επενδυτές αποφάσισαν να πουλήσουν στην κορυφή της κερδοφορίας των εταιρειών στο πρώτο τρίμηνο, εκτιμώντας ότι οι επόμενες ανακοινώσεις κερδών δεν μπορούν να βελτιωθούν. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε τα διψήφια ποσοστά αύξησης των κερδών κατά τη διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά στη συνέχεια η αύξηση των κερδών συνήθως διευθετείται κοντά στην ιστορική τάση, γύρω στο 7%, καθώς η ανάπτυξη ωριμάζει. Με άλλα λόγια, τα κέρδη πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ το επόμενο έτος και πέρα, αλλά με μονοψήφιο μόνο ρυθμό αύξησης, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Συνεισφορά στην ταραχώδη χρηματιστηριακή αγορά φέτος αποτέλεσε η προοπτική η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να αυξηθεί πάνω από το 3,00%, επίπεδο που για ξαφνικά φάνηκε πως θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις μετοχές. Υποθέτουμε ότι αυτό δημιούργησαν μερικοί ευρέως σεβαστοί γκουρού της Wall Street, που προειδοποίησαν ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται πάνω από αυτό το εντελώς υποκειμενικό όριο. Παράλληλα υπήρξε κάποια ανησυχία για το γεγονός ότι η καμπύλη αποδόσεων έχει επιπεδοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση των ομολόγων δεν έχει αυξηθεί αρκετά γρήγορα σε σχέση με το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων και σε σχέση με τη δωδεκάμηνη απόδοση των ομολόγων του Δημοσίου. Συμπληρωματικά καθώς η Fed έχει προγραμματίσει να αυξήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, οι βραχυπρόθεσμοι λογαριασμοί του Δημοσίου και τα χρεόγραφα έχουν αυξημένες αποδόσεις ώστε να φθάσουν ή και να υπερβούν τη μερισματική απόδοση του S&P 500. Μερικοί θεωρούν ότι αυτή η εξέλιξη αυξάνει επίσης τις πιθανότητες μιας επικείμενης καθοδικής αγοράς.
Εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο
Οι εντάσεις στο εμπόριο δεν αποτελούν ακόμα λόγους πανικού, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Barclays. Η μέτρηση στην εμπιστοσύνη των βιομηχάνων παγκόσμια αποκάλυψε την Παρασκευή, ότι μειώθηκε και πάλι τον Απρίλιο, αλλά παραμένει συνεπής με την εικόνα μιας υγιούς ανάπτυξης στις περισσότερες περιοχές του κόσμου. Η επιδείνωση της εμπιστοσύνης από την αρχή του έτους συμπίπτει με τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η άνοδος του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών έφθασε πιθανότατα, στις αρχές του 2018, στην κορυφή της. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο τέλος της αποκατάστασης των αποθεμάτων ανά βιομηχανική μονάδα, αλλά πιθανότατα αντανακλά και την αβεβαιότητα σχετικά με τις διαφωνίες γύρω από το εμπόριο. Ωστόσο, οι δασμοί που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα, είναι περιορισμένοι. Εάν δεν καταρρεύσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι επιπτώσεις αυτών των δασμών στο παγκόσμιο εμπόριο είναι πιθανό να είναι μέτριες.
Οι αναλυτές σημείωσαν: «Η εμπιστοσύνη των παραγωγών παγκόσμια μειώθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο, για τέταρτο συνεχή μήνα, εν μέσω μια αυξανόμενης αβεβαιότητας γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές διαφορές. Η μείωση της αντανακλά τις αρνητικές εκπλήξεις των οικονομικών στοιχείων που καταγράφηκαν από τα μέσα Μαρτίου και μετά. Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν, αλλά ήταν πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, ενώ οι νέες εντολές εξαγωγών είναι πλέον κοντά στο μέσο όρο, έχοντας φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2016. Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, η μείωση ήταν η μεγαλύτερη για τις ΗΠΑ, και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το κλίμα σταθεροποιήθηκε στη ζώνη του ευρώ και στην Κίνα. Συνολικά, παρά την πτώση του Απριλίου, η εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ παραμένει σε υγιές επίπεδο. Στη ζώνη του ευρώ, η έρευνα υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σταθεροποίηση, μετά τη μεγάλη πτώση που σημειώθηκε από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την προσδοκία μας ότι τα αδύναμα δεδομένα που καταγράφηκαν στο πρώτο τρίμηνο θα ήταν μόνο προσωρινά. Στην Κίνα, ο δείκτης παραμένει σταθερά σε έδαφος που υποδηλώνει ανάπτυξη, αν και είναι σύμφωνος με την προσδοκία μας για συγκράτηση μετά από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση το πρώτο τρίμηνο».
Με δεδομένη την ευθύνη που φέρουν αυτής της εμβέλειας αναλυτές γίνεται σαφές ότι αναγνωρίζουν την επιβράδυνση που θα υποστεί η παγκόσμια ανάπτυξη, σε σχέση με το τίναγμα που έφερε η εγκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο στο τέλος του 2016 και ως την αρχή του 2018. Παρακολουθούν επίσης την άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά δεν ανησυχούν για πιθανή εκτίναξή τους, ενώ μάλλον βολεύονται από την στάση της Fed και θεωρούν ικανοποιητικό τον ρυθμό ανάπτυξης σε ΗΠΑ Κίνα και ΕΕ. Αναμένουμε μείωση της νευρικότητας.
ΧΑ
Εντυπωσιακή εβδομαδιαία πτώση -3% στο ξεκίνημα του κατά -4% πτωτικού Μαΐου
Σε μια βδομάδα που οι ξένες αγορές συνέχισαν να προσφέρουν συνεδριάσεις με υψηλή μεταβλητότητα, οι επενδυτές στην Αθήνα ώθησαν αρχικά τις τιμές σε επίπεδα που ήταν τρεις μονάδες κάτω από το μέγιστο των τελευταίων τριών μηνών στις 868,85. Αυτό εμφανίστηκε στις 5 Φεβρουαρίου με χαμηλό εκείνη τη μέρα στις 850,19. Συνεπώς τα επίπεδα που χτύπησε η αγορά στο τέλος Απριλίου αρχές Μαΐου, ήταν μέσα στο εύρος διακύμανσης της δεύτερης πτωτικής συνεδρίας, μετά την εγγραφή του μέγιστου για το 2018 στις 895,64 μονάδες (στις 01/2 με κλείσιμο στις 886,44). Για αυτό στην αρχή της εβδομάδας η αγοραία συναίνεση αναφέρθηκε σε προσδοκίες για προσέγγιση των 880 μονάδων, αν η άνοδος συνεχιζόταν.
Τη Δευτέρα, μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις στην τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, το τέλος του σφραγίστηκε από ακόμα μια άνοδο, στηριγμένη στις τραπεζικές μετοχές. Με την πορεία τους, προεξοφλούσαν επιτυχή ανταπόκριση στα σενάρια των stress tests που θα γινόντουσαν επισήμως γνωστά στις 5/5. Με βασικό χαρακτηριστικό την άνοδο του τζίρου στα 93 εκατ. ευρώ περίπου και πακέτα αξίας 14,062 εκατ., ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,06%. Έτσι έφθασε στις 858,22 από 849,26 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2213,55 από 2193,04 με μεταβολή +0,94%. Το ελάχιστο της Δευτέρας στις 850,00, ήταν πολύ ψηλότερα από το κατώτερο της τελευταίας βδομάδας του Απρίλη στις 821,96 μονάδες. Μετά την πρώτη και ανοδική σύνοδο, ακολούθησε η αργία της πρωτομαγιάς και η πρώτη συνεδρίαση του Μάη, όπου στο πρώτο ημίωρο οι δείκτες κορύφωσαν για τη βδομάδα και το τρίμηνο. Αλλά ο ΓΔ οδηγήθηκε οριακά χαμηλότερα -0,02% και έφθασε στις 858,02 ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2206,76 με μεταβολή -0,32%. Με το κλείσιμο κάτω από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσης τους και τζίρο που βούλιαξε στα 58 περίπου εκατ. ευρώ με πακέτα πάλι κοντά στα 14,1 εκατ., το βασικό μήνυμα ήταν αρνητικό. Είχαμε την πρώτη σύνοδο με εστιασμένες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές του 25άρη, αλλά κατέληξε με 14 blue chip ανοδικά.
Την Πέμπτη η δυναμική των βασικών δεικτών ήταν καθαρά πτωτική, με κίνηση μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το μέγιστο ήρθε στα πρώτα λεπτά και το ελάχιστο στις δημοπρασίες για τον καθορισμό της τιμής κλεισίματος. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -2,18% και έφθασε στις 839,34 από 858,02 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2155,35 από 2206,76 με μεταβολή -2,33%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,653 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 4,776 εκατ. Η επιδείνωση της εικόνας ήταν ραγδαία, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (1 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (23 από 11) και ένα τα ΕΛΠΕ στα αμετάβλητα. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 59,639 από 60,797 δις για να καταλήξει την Παρασκευή στα 58,9 δις. Στην τελευταία συνεδρίαση ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,84% και έφθασε στις 823,89 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2129,76 με μεταβολή -1,19%. Το ελάχιστο στις 820,90, ήταν 1 μονάδα χαμηλότερα από το κατώτερο της προηγούμενης εβδομάδας. Συνεπώς η πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, με μέσο τζίρο 71 εκατ. ευρώ «κλάδεψε» τα κέρδη των δυο προηγούμενων και επανέφερε, ως κυρίαρχο αίσθημα στους θεσμικούς, την επιφύλαξη.
Τα τραπεζικά blue chip στο μικροσκόπιο
Η ραχοκοκαλιά της Απριλιανής ανόδου και οδηγός της τρέχουσας πτώσης ήταν ο κλάδος των τραπεζών και ειδικά του 25άρη, που αν τεθούν σε μικροσκόπιο εμφανίζουν διαφορετικές ανά μετοχή εικόνες. Ο μέσος όγκος για την ΕΤΕ που έχασε -7,89% στη βδομάδα ήταν στα 24 εκατ. τεμάχια από 19 εκατ. την προηγούμενη (όπου κέρδισε +6,44%), για την ΕΥΡΩΒ (-4,52%) ήταν στα 6,5 εκατ. τεμάχια από 4,7 την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου (κέρδισε +4,09%). Η ΑΛΦΑ με πτώση -5,58% είχε μέσο όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια ενώ την προηγούμενη (κέρδισε +2,15%) είχε 2,9 εκατ. και η ΠΕΙΡ με κέρδη +1,8% είχε μέσο όγκο 2,1 εκατ. μετοχές από 1,45 την προηγούμενη ξεκάθαρα ανοδική για τις τράπεζες, βδομάδα, όταν κέρδισε +5,36%.
Μεγάλος αρνητικός πρωταγωνιστής ωστόσο, ήταν ο τίτλος της ΦΦΓΚΡΠ με απώλειες σε τέσσερις συνόδους -31,15%, κάτω από το κλίμα που δημιούργησε η έκθεση κατηγορητήριο της "Quintessential Capital Management". Με αποτέλεσμα, παρά τη διάψευση από την διοίκηση της εταιρίας την Παρασκευή, είχαμε κλείσιμο στο κατώτερο μέρας με ασυνήθιστα μεγάλο όγκο και σημαντικό όγκο ανεκτέλεστων εντολών πώλησης. Οι εγχώριοι αναλυτές ανέβασαν την υπόθεση της ΦΦΓΚΡΠ σε κεντρικό παράγοντα της βαριάς απώλειας σε εβδομαδιαία βάση με δυο συνεδριάσεις στην ουσία.
Κέρδη αξιοσημείωτα κόντρα στη γενική κατεύθυνση των τιμών εμφάνισαν οι ΣΑΡ +5,63%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,52%, ΠΕΙΡ +1,80%, ΜΟΗ +1,58% και ΕΧΑΕ +1,17% ενώ οι ΓΡΙΒ +0,88% και ΕΥΔΑΠ +0,17% προστίθενται στις «αμυντικές» μετοχές του 25άρη. Τα υπόλοιπα blue chip χωρίζονται σε 10 πτωτικά με απώλειες πάνω από -3% που εκτός των προαναφερθέντων είναι ΔΕΗ -4,84%, ΟΤΕ -3,94%, ΒΙΟ -3,55%, ΜΠΕΛΑ -3,16% και ΑΔΜΗΕ -3,16%. Ακολουθούν τρία με πτώση πάνω από -1,8%, ήτοι ΟΛΠ -2,46%, ΛΑΜΔΑ -2,37%, και ΜΥΤΙΛ -1,80%. Όταν πέντε εμφάνισαν πτώση κάτω του -1% και ήταν οι ΑΡΑΙΓ -0,64%, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ -0,61% ΤΕΝΕΡΓ -0,39% και ΕΕΕ -0,29%.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, είχαμε υποχώρηση κατά 41% των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25. Σημειώθηκε ωστόσο, μικρή αύξηση +5,74%, στις ανοικτές θέσεις. Ο δείκτης των παραγώγων κατέληξε στις 2129,76 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,89%. Στα options του, ο συνολικός όγκος υποχώρησε κατά 34,4% έναντι της περασμένης, ενώ σε 1 call αντιστοιχούσαν 2 put.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά περιορίστηκαν σε 8950 συμβόλαια, καταλήγοντας με 8.968 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Μαΐου, διαμορφώθηκε στα 2118 ΣΜΕ, ενώ για τη σειρά Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 120 συμβόλαια ημερησίως. Οι ανοικτές θέσεις της νέας κυρίαρχης σειράς ανήλθαν σε 8.691 και της επόμενης 277 από 288 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς, έγιναν στις 2130,75 μονάδες. Οι traders επέλεξαν οριακή προπορεία του ΣΜΕ Μαΐου, έναντι του 25άρη, 1 μονάδα.
Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον στα calls διαμόρφωσε μέσο ημερήσιο όγκο στα 168 από 145 περίπου συμβόλαια τη μέρα την προηγούμενη βδομάδα. Στα puts ο μέσος όγκος διαμορφώθηκε στα 332 από 470 περίπου συμβόλαια. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών παρέμειναν στις πρώτες θέσεις.
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ για τον δείκτη των παραγώγων και τον Τραπεζικό, ανέφερε την Παρασκευή: Η διακράτηση, ή μη της ζώνης στήριξης των 2135 με 2120 μονάδων θα καθορίσει τη μετέπειτα πορεία του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Καθοδική τμήση με αύξηση στον όγκο των ρευστοποιήσεων θα σπρώξει τον δείκτη προς το όριο στήριξης των 2075 με 2060 μονάδων. Αντιθέτως σθεναρή στήριξη των 2120 μονάδων θα δώσει λαβές για μια ανοδική ανάσα προς τις 2160 μονάδες.
Θετική, για τον Τραπεζικό Δείκτη, είναι η μέχρι τώρα διατήρηση του άτμητου στο ανοδικό τόξο του Μαρτίου, στις 940 μονάδες περίπου. Σχηματισμός ο οποίος μπορεί να συντηρήσει το σενάριο επαναπροσέγγισης των 1000 με 1040 μονάδων. Καθοδική καταστρατήγηση των 940 μονάδων, θα ανοίξει μέτωπο με το όριο των 900 μονάδων.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ
Και ξαφνικά μας προέκυψε η Follie Follie να τεστάρει τις αντοχές και την ωριμότητα της Αγοράς. Εκεί που όλοι ασχολούμαστε με την Τράπεζα Αττικής και το κατά πόσον θα κρατήσει την τιμή μετά το reverse split, ώστε να έχει ελπίδες επιτυχίας η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ασχολούμασταν με το ομόλογο της Coral θυγατρικής της Motor Oil που ξεκινάει εγγραφές τη Δευτέρα, με τα "stress tests" των Τραπεζών που ανακοινώνονται επίσημα και αναμένεται να μην επηρεάσουν αρνητικά, με τα καλά αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2017 που μάλιστα συνοδεύονται και από μερίσματα μετά από πολλά χρόνια και άλλα σχετικά θετικά θέματα, ήρθε η ανατροπή.
Το αγαπημένο χαρτί των Θεσμικών κατέρρευσε, λόγω μιας αναφοράς ενός fund που αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων που δημοσιεύει η εταιρεία. Αυτό συμπαρέσυρε όλη την Αγορά, σε μια σημαντική από τεχνική άποψη συνεδρίαση και ακόμη δεν έχουμε δει αντίδραση από τους Θεσμούς της Αγοράς.
Στο κάτω - κάτω, αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των στοιχείων που δημοσιεύει μια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία, δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τη συγκεκριμένη εισηγμένη. Σε μια "ρηχή" Αγορά όπως η Ελληνική, ένα χτύπημα σε μετοχή πυλώνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα έπρεπε να ενεργοποιεί πιο γρήγορα αντανακλαστικά.
Αυτή την περίοδο, η Αγορά προσπαθεί να κατοχυρώσει τα επίπεδα που κατέκτησε πρόσφατα. Για τον Γενικό Δείκτη, σημαντικές στηρίξεις είναι τα επίπεδα των 820 και 812 μονάδων. Το γεγονός ότι η περίοδος περιλαμβάνει μια σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μια ομολογιακή έκδοση, καλά νέα για τις Τράπεζες (ή τουλάχιστον κανένα κακό νέο για τις Τράπεζες) και καλά αποτελέσματα για πολλές εισηγμένες, προδιαθέτει για θετικές εξελίξεις και στην εξέλιξη των χρηματιστηριακών τιμών. Θετικές εξελίξεις σημαίνει ότι δεν έχουμε κάποια μεγάλη πτώση το Μαίο και έτσι ανοίγει ο δρόμος για συνέχιση της ανόδου κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού.
"Αν το κλίμα χαλάσει και διασαλευτεί η εμπιστοσύνη στην σταθερότητα και την Αγορά, είτε από γεωπολιτικές, είτε από πολιτικές είτε ακόμη και από θέματα όπως το παραπάνω, η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη" τονίζει ο πρόεδρος της .
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Η αδυναμία ανοδικής διαπερατότητας της περιοχής αντίστασης των 860 μονάδων, έφερε βίαιη καθοδική διόρθωση οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα και από το σημείο ορόσημο των 840 μονάδων. Άμεσο ζητούμενο για τους “Buyers” η επαναφορά του Γενικού Δείκτη στην ελκτική δύναμη της ζώνης των 837 με 840 μονάδων, καθώς η συνεχόμενη καταγραφή αρνητικών κλεισιμάτων πέριξ των 825 μονάδων, θα ανοίξει τη δίοδο για το πολύ κρίσιμο επίπεδο αλλαγής τάσης των 814 μονάδων. Διαγραμματικό σημείο το οποίο για να διατηρηθεί το ανοδικό τέμπο για τις 850 με 860 μονάδες, δε θα πρέπει να διαρραγεί καθοδικά με ισχυρό τζίρο συναλλαγών.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Με τον Τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 'τεστ αντοχής' από την EBA, ο Μάιος αναμένεται να κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον των Εμπλεκομένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Τα εγχειρήματα Αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, η πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ και οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος και το Ελληνικό χρέος, διαμορφώνουν ήδη μια πλούσια οικονομική ατζέντα, η οποία έχει Αποδέκτες τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.
Επιπρόσθετα οι εισηγμένες θα ανακοινώσουν εκ νέου αποτελέσματα –προαιρετικά - για το πως κινείται το α’ τρίμηνο, με βασική εστίαση στις τάσεις που διαμορφώνονται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Τραπεζών. Η σημαντική υποχώρηση που καταγράφεται σε όλες τις σειρές χρέους (έντοκα και ομόλογα), αντανακλά την εκ νέου διάθεση ανάληψης Ελληνικού ρίσκου και προσδοκία ολοκλήρωσης των βασικών διαδικασιών εντός του αναμενόμενου χρόνου.
Υποστηρικτικά ήταν τα αποτελέσματα του 2017 στο σύνολο τους για τις αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών. Αν και η Αγορά έχει μέσα της προσδοκία (το μέσο P/E βρίσκεται στις 17 φορές για τις Εμποροβιομηχανικές εταιρείες) υπήρξαν πολλές θετικές αναγνώσεις, οι περισσότερες ίσως από το 2009 και μετά: α) αυξημένος τζίρος, λειτουργικά και καθαρά κέρδη χωρίς την συνδρομή σημαντικών εκτάκτων, β) αυξημένα μερίσματα που διαμορφώνουν μέση μερισματική απόδοση 2,5%, γ) βελτιωμένα λειτουργικά περιθώρια σε προ κρίσης επίπεδα, δ) αυξημένη ταμειακή ρευστότητα, ε) σχετικά σταθερό ύψος δανεισμού, στ) πλειοψηφικό ρεύμα κερδοφόρων εταιρειών (58:42).
Από τις πρώτες ανακοινώσεις και την εικόνα που επικοινώνησαν στις τηλεδιασκέψεις των αποτελεσμάτων οι εισηγμένες, φαίνεται ότι οι θετικοί ρυθμοί αύξησης των μεγεθών συνεχίζονται και στο ξεκίνημα του 2018, βελτιώνοντας πολύ την οπτική των Επενδυτών σε ότι αφορά το μίκρο επίπεδο.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε να δυσκολεύεται να κατοχυρώσει την περιοχή των 850 μονάδων, αφού η προσφορά που βγαίνει πάνω από το εν λόγω επίπεδο απαιτεί συναλλαγές αισθητά αυξημένες προκειμένου να υπάρξει εκ νέου ανοδική διαφυγή.
Το σενάριο μιας πλάγιας κίνησης με χαρακτήρα συσσώρευσης επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς οι απότομες διακυμάνσεις βρίσκουν πολύ πρόθυμους πωλητές, δεδομένης και της βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένης εικόνας που είχαν οι ταλαντωτές.
Η απότομη πτώση της Πέμπτης, πέρα από την επιβεβαίωση των επιπέδων αντίστασης, δεν άλλαξε κάτι επί της ουσίας, καθώς τεχνικά οι βασικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι. Το σημείο καμπής για την μεσοπρόθεσμη τάση βρίσκεται στις 820 μονάδες, επίπεδο το οποίο οριοθετεί και την άμεση ζώνη στήριξης του Γενικού Δείκτη.
Συμπερασματικά θα αναμέναμε, σε δεύτερο χρόνο, να επιχειρηθεί η υπέρβαση της εν λόγω αντίστασης, πριν την κορύφωση της τάσης προς τις 880 μονάδες.
Σήμερα
Οι μετοχές της Ασίας σκαρφάλωσαν ψηλότερα σήμερα Δευτέρα 7/5 μετά από μια μέτρια καταγραφή της εξέλιξης των μισθών στις ΗΠΑ, που μείωσε τον κίνδυνο ταχύτερων αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αν και οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και η επικείμενη προθεσμία για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν υποστήριξαν την διατήρηση της επιφύλαξης.
Οι τιμές του πετρελαίου χτύπησαν τιμές που αντιστοιχούν στο υψηλότερο σε περισσότερα από τρία χρόνια, καθώς οι προμήθειες παγκόσμια παρέμειναν σφιχτές και η αγορά περιμένει νέα από την Ουάσιγκτον σχετικά με τις πιθανές νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.
Ο Πρόεδρος Donald Trump έχει ορίσει προθεσμία στις 12 Μαΐου για τους Ευρωπαίους να «διορθώσουν» τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα ή θα αρνηθεί να επεκτείνει την ελάφρυνση από τις κυρώσεις των ΗΠΑ για την Ισλαμική Δημοκρατία που παράγει πετρέλαιο.
Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 44 σεντς στα 70,16 δολάρια για να σπάσει τελικά το εμπόδιο των 70 δολαρίων.
Η εβδομάδα που ακολουθεί έχει επίσης σημαντικές αναγνώσεις σχετικά με την υγεία της κινεζικής οικονομίας και ως εκ τούτου για την παγκόσμια ζήτηση, καθώς και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας έφτασε στο 0,5%, ενώ ο δείκτης των Κινεζικών blue chip αυξήθηκε κατά +1,59%. Σε πτώση εκτός των αγορών της Ιαπωνίας και τα χρηματιστήρια της Μαλαισίας -0,70%, της Νότιας Κορέας -1,04% και της Σιγκαπούρης -0,17%.
Τα ΣΜΕ E-Mini για τον S & P 500, σημείωναν άνοδο 0,25%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας πήγε αντίθετα, καθώς το ισχυρό γιέν επέβαλε απώλειες ως -0,4% από το δείκτη που στο δεύτερο μέρος μειώθηκαν στο -0,03%.
Η έκθεση για την εικόνα στην αγορά εργασίας της Παρασκευής στις ΗΠΑ έδειξε ότι η ανεργία μειώνεται σε ένα νέο χαμηλό του 3,9%, ωστόσο οι μισθοί παρέμειναν σε επίπεδα που δείχνουν υποτονικές πληθωριστικές πιέσεις στις αμοιβές, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά με σταδιακό ρυθμό.
Οι προοπτικές αυτές είχαν θετική αποδοχή από τους επενδυτές στη Wall Street, ενθουσιάστηκαν και έτσι ο Dow κέρδισε την Παρασκευή +1,39%, ενώ ο S & P 500 αυξήθηκε κατά +1,28% και ο Nasdaq +1,71%.
Το ενιαίο νόμισμα ήταν τελευταία στα 1,1973 δολάρια, έχοντας πέσει βαθιά στα 1,1911 την Παρασκευή. Το δολάριο έφτασε επίσης το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων και ο DXY ήταν στο 92,463.