«Το μεταμνημονιακό καθεστώς το διαπραγματεύεται η κυβέρνηση που βγάζει τη χώρα από το μνημόνιο. Και η έξοδος από το μνημόνιο είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ικανότητας και αποτελεσματικότητας» αυτό επισημαίνει ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, σε συνέντευξή του στο Έθνος, κληθείς να σχολιάσει το αίτημα της αντιπολίτευσης για άμεση προσφυγή στην κάλπη.
«Η σημερινή κυβέρνηση πετυχαίνει εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες. Αυτό είναι που φέρνει την αντιπολίτευση σε θέση αμηχανίας. Και το αίτημα για πρόωρες εκλογές μόνον ως προϊόν αμηχανίας μπορεί κανείς να το αντιμετωπίσει. Διότι νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού αντιλαμβάνεται ότι το να πάει η χώρα σε εκλογές τώρα μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει» αναφέρει.
Εξαπολύει δριμεία κριτική στον αρχηγό της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος όπως σχολιάζει «διαψεύδει όλες τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει ως υποψήφιος για την αρχηγεία». «Σαν να πρόκειται για δυο διαφορετικούς ανθρώπους. Νομίζω ότι αυτό είναι το ασφαλέστερο κριτήριο για να αξιολογήσει κανείς τις προοπτικές. Προσωπικά δυσκολεύομαι να καταλάβω από ποια σκοπιά ασκεί αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική ο κ. Μητσοτάκης. Συμφωνεί με την υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους μας που ψήφισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο το καλοκαίρι του 2015 και την ολοκλήρωση του προγράμματος ή όχι; Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν εφαρμόζει τη συμφωνία ή γιατί την εφαρμόζει; Θέλει έξοδο από τα μνημόνια ή θέλει νέο μνημόνιο; Θέλει την Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μεγάλα ζητήματα όπως αυτά των δικαιωμάτων ή θέλει την Ελλάδα πάντα να πατάει σε δύο βάρκες; Διότι εκφράσεις του τύπου «παράγωγος στιγματισμός» παραπέμπουν σε άλλου τύπου αντιλήψεις» λέει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στο τι πρέπει να προσέξει η χώρα βγαίνοντας από τα μνημόνια, επισημαίνει ότι αυτή την ώρα «πρέπει όλοι να στηρίξουμε τη διαπραγμάτευση που διεξάγει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του προγράμματος και να αποφύγουμε δηλώσεις και σχολιασμούς που ενώ τίποτα δεν προσφέρουν, μπορούν να δημιουργήσουν συγχύσεις και προβλήματα». Η διαπραγματευτική ομάδα, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, έχει πλήρη εικόνα των ισορροπιών και των περιθωρίων που αυτές οι ισορροπίες διαμορφώνουν. «Να δείξουμε εμπιστοσύνη και να στηρίξουμε τη δουλειά της» επισημαίνει.
Ερωτηθείς για τη βροχή προσφυγών στο ΣτΕ κατά της επένδυσης στο Ελληνικό, ο υφυπουργός σημειώνει πως η δυνατότητα προσφυγής κατά των αποφάσεων του ΣτΕ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κι η άσκησή του αποτελεί σύνηθες φαινόμενο ιδιαίτερα σε μεγάλης κλίμακας έργα.
«Ήταν εντελώς απίθανο, λοιπόν, να μην υπάρχουν προσφυγές για το συγκεκριμένο θέμα. Θεωρώ όμως ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ενόψει της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος υπήρξε πολύ προσεκτική και ουσιαστική ώστε να μην υπάρχουν σοβαροί νομικοί κίνδυνοι» σχολιάζει, προσθέτοντας ότι πως «όσοι άσκησαν μια ατεκμηρίωτη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το εάν θέλουμε όντως επενδύσεις, πρέπει πριν από όλα να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές». Στην περίπτωση του Ελληνικού, όπως είπε, «χρειάστηκε πολλή δουλειά ώστε να εξασφαλιστούν εκ των υστέρων κι όχι εξ αρχής, όπως θα έπρεπε, οι όροι της ασφάλειας δικαίου».