Κατάρ- Glencore εγκαταλείπουν τα σχέδια να πουλήσουν το μερίδιο της Rosneft σε Κινέζους

Σάββατο, 05 Μαΐου 2018 20:45
UPD:20:47
REUTERS/MICHAEL BUHOLZER

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2016, καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου ασκούσαν ισχυρές πιέσεις στα ρωσικά ταμεία, η Μόσχα συμφώνησε να πουλήσει μερίδιο 19,5% στην Glencore και το εμιράτο του Αραβικού Κόλπου έναντι 11,3 δισ. δολαρίων. 

Ο μεταλλευτικός κολοσσός Glencore και το Κατάρ ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους να πουλήσουν το μερίδιο αξίας σχεδόν 9 δισ. δολαρίων, που διατηρούν στην ρωσική πετρελαιοβιομηχανία Rosneft. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν καταλήξει σε συμφωνία για την πώληση του μεριδίου σε κινεζική εταιρεία CEFC China Energy, η οποία σήμερα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών στην Κίνα. 

Η CEFC θα αποκτούσε μερίδιο 14% στη Rosneft, σε μία εξέλιξη η οποία θα ενίσχυε περαιτέρω τους ενεργειακούς δεσμούς ανάμεσα στη Μόσχα και το Πεκίνο. 

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2016, καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου ασκούσαν ισχυρές πιέσεις στα ρωσικά ταμεία, η Μόσχα συμφώνησε να πουλήσει μερίδιο 19,5% στην Glencore και το εμιράτο του Αραβικού Κόλπου έναντι 11,3 δισ. δολαρίων. Οι ακριβείς όροι της συμφωνίας δεν έγιναν ποτέ γνωστοί. Πέρυσι ήρθε η συμφωνία με την CEFC, η οποία ιδρύθηκε το 2002 και επιχειρεί μία δυναμική επέκταση στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο η στήριξη που είχε η εταιρεία από το Πεκίνο φάνηκε να χάνεται τον Μάρτιο, όταν άνοιξε αιφνιδιαστικά έρευνα για τον επικεφαλής της, Γε Τζιανμίνγκ. Ο Γε φέρεται να είχε στενούς  δεσμούς με τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα