Την εκτίμηση ότι τελικά οι ΗΠΑ και η Κίνα θα επιδιώξουν έναν συμβιβασμό, που θα αποτρέψει τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, εξέφρασε ο Γουόρεν Μπάφετ στην ετήσια συνάντηση των μετόχων της Berkshire Hathaway στην Όμαχα.
«Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα είναι οι δύο υπερδυνάμεις του πλανήτη, οικονομικά και με άλλους τρόπους, για πολύ, πολύ, πολύ καιρό» σχολίασε ο Μπάφετ, προσθέτοντας: «Έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα και όπως συμβαίνει και με άλλες μεγάλες οικονομικές οντότητες, υπάρχουν περίοδοι εντάσεων, αλλά το εμπόριο είναι κάτι από το οποίο μπορούμε να βγούμε και οι δύο κερδισμένοι». Όπως είπε τα οφέλη είναι πολύ μεγάλα και προφανή, ώστε οι δύο χώρες να αποφύγουν «κάτι εξαιρετικά ανόητο». Αναγνώρισε πάντως ότι θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. «Υπάρχει πάντα το δούναι και λαβείν» είπε.
Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών μέσων οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να συρρικνώσει κατά 200 δισ. δολάρια το εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ, να μειώσει αισθητά τους δασμούς και τις επιδοτήσεις εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.
Ο 87χρονος Μπάφετ, υπερασπίστηκε εν τω μεταξύ την επένδυση της εταιρείας του στην τράπεζα Wells Fargo (η οποία δεν πήγε καλά το πρώτο τρίμηνο) εκφράζοντας εμπιστοσύνη στις προοπτικές της. Η Berkshire ελέγχει μετοχές αξίας 25,2 δισ. δολαρίων της Wells Fargo.
Σημειώνεται ότι η Berkshire Hathaway εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο καθαρές ζημίες, για πρώτη φορά από το 2009, εξαιτίας αλλαγής σε έναν λογιστικό κανόνα, τον οποίο ο Μπάφετ έχει χαρακτηρίσει «εφιαλτικό». Eίδε πάντως τα λειτουργικά κέρδη της να αυξάνονται και να υπερβαίνουν τις προβλέψεις των αναλυτών.