Γαλλικά πυρά για την προτεινόμενη μείωση των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Τετάρτη, 02 Μαΐου 2018 17:36
UPD:17:39
SHUTTERSTOCK

Πληθώρα αντιδράσεων έχει πυροδοτήσει η πρόταση της Κομισιόν για τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ενώ άλλες χώρες εστιάζουν στην αύξησή του, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, και άλλες αντιτίθενται στη σύνδεση των πόρων με το σεβασμό του Κράτους Δικαίου, για το Παρίσι αιτία σύγκρουσης είναι η προτεινόμενη μείωση των κονδυλίων για την κοινή αγροτική πολιτική. 

Η Γαλλία διαθέτει τη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στην Ένωση, ενώ είναι μεταξύ των μεγάλων κτηνοτροφικών δυνάμεων. Η αγροτική πολιτική είναι επομένως για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ καθοριστικής σημασίας, η οποία και χαρακτηρίζει «αδιανόητη» την πρόταση για μείωση των σχετικών πόρων κατά 5%. «Μία τέτοια δραστική και τυφλή μείωση είναι απλούστατα αδιανόητη» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Γεωργίας, Στεφάν Τραβέρ, υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών και το εισόδημα των αγροτών. Όπως είπε ουσιαστικά φεύγει ένα δίχτυ ασφαλείας για τους αγρότες. 

Αντί της μείωσης των δαπανών, το Παρίσι προτείνει τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίησης της δομής των αγροτικών κονδυλίων. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα