Markit: Κατέβασε ταχύτητα ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος τον Απρίλιο

Τετάρτη, 02 Μαΐου 2018 11:24
UPD:11:26
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα συνέχισε να αναπτύσσεται τον Απρίλιο, κατεβάζοντας όμως ταχύτητα για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Όπως προκύπτει από την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit, οι νέες παραγγελίες τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό παρουσίασαν πιο αδύναμη αύξηση σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους, με αποτέλεσμα τα κέρδη να είναι επίσης μικρότερα σε επίπεδο παραγωγής και απασχόλησης. 

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης  Υπευθύνων Προμηθειών για τη μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα μας υποχώρησε στις 52,9 μήνες τον περασμένο μήνα από 55 τον Μάρτιο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο, αν και ο δείκτης εξακολουθεί να είναι σε απόσταση ασφαλείας από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι η ανάκαμψη του κλάδου συνεχίζεται, αλλά έχει χάσει την ορμή της. 

«Μετά από ένα εντυπωσιακό πρώτο τρίμηνο, η ανάπτυξη στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας μετριάστηκε τον Απρίλιο, καταγράφοντας επίπεδα ανάλογα με αυτά που είδαμε στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Η επιβράδυνση ήταν ευρείας κλίμακας και παρατηρήθηκε στην παραγωγή, στις νέες παραγγελίες και στην αγοραστική δραστηριότητα που αυξήθηκαν με ασθενέστερους ρυθμούς» ανέφερε ο Άλεξ Τζιλ, οικονομολόγος της IHS Markit, υπεύθυνος για την ελληνική έρευνα. «Παρόλ’ αυτά, οι δείκτες προσδοκώμενων μελλοντικών εξελίξεων εξακολούθησαν να υποδεικνύουν κάποια θετικά σημάδια, δεδομένου ότι η επιχειρηματική αισιοδοξία και η αύξηση της απασχόλησης ήταν, αντίστοιχα, η εντονότερη και η τρίτη ισχυρότερη αύξηση που έχει σημειωθεί, αφήνοντας ενδεχομένως να εννοηθεί ότι οι εταιρείες αναμένουν συνέχιση της ανάπτυξης μέσα στους επόμενους μήνες, μολονότι σε ασθενέστερο βαθμό από ό,τι το πρώτο τρίμηνο» σημείωσε ο οικονομολόγος. 

Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν για έννατο διαδοχικό μήνα, αν και με βραδύτερους ρυθμξούς, ενώ οι νέες εργασίες από το εξωτερικό παρουσίασαν αύξηση για έβδομο συναπτό μήνα. Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των νέων παραγγελιών, οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να προσλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό. Ωστόσο, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας μετριάστηκε ελαφρώς από τα επίπεδα ρεκόρ του Μαρτίου.

Παρόλ’ αυτά, ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο. Η εξασθενημένη ζήτηση των πελατών ώθησε τις εταιρείες να αυξήσουν την αγοραστική δραστηριότητα με ασθενέστερο ρυθμό τον Απρίλιο, γεγονός το οποίο, με τη σειρά του, είχε ως αποτέλεσμα την ασθενέστερη αύξηση των αποθεμάτων προμηθειών που έχει καταγραφεί στο τρέχον διάστημα των τεσσάρων μηνών συνεχούς αύξησης.

Όσον αφορά στην παραγωγή αυξήθηκε για ενδέκατο συνεχή μήνα τον Απρίλιο, μολονότι στον ασθενέστερο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα πέντε μηνών, δεδομένης της μικρότερης αύξησης της παραγωγικής ικανότητας. ΄Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της Markit η αύξηση ήταν ευρείας κλίμακας σε όλους του επιμέρους τομείς και κυρίως αναφέρθηκε από τους παραγωγούς ενδιάμεσων αγαθών.

Παρά τη βραδύτερη αύξηση της παραγωγής, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2017. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών υποχώρησε για τρίτη συνεχή φορά σε ισάριθμους μήνες κατά τη διάρκεια του Απριλίου, παρέμεινε ωστόσο σημαντικός, δεδομένου ότι ορισμένοι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν υψηλότερες τιμές πρώτων υλών. Αντιθέτως, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές πώλησης με επιταχυνόμενο ρυθμό, μολονότι παρέμεινε αισθητά ασθενέστερος σε σύγκριση με τον ρυθμό αύξησης του κόστους εισροών.
Αξίζει να σημειώσουμε τέλος πως το γεγονός ότι ο κλάδος κατέβασε ταχύτητα δεν έκαμψε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, με τον επιμέρους δείκτη να σκαρφαλώνει τον Απρίλιο σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα