O αδύναμος γερμανικός πληθωρισμός δικαιώνει τη στάση της ΕΚΤ

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 17:29
UPD:17:29

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιμείνει σε αργά, σταθερά βήματα, αποφεύγοντας τη βιαστική απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης ή την αύξηση των επιτοκίων, δικαιώνεται μετά και την δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιβραδύνθηκε στο 1,4%, έναντι προσδοκιών ότι θα παραμείνει σταθερός στο 1,5%. Υπενθυμίζεται ότι πτώση κατέγραψε τον ίδιο μήνα ο πληθωρισμός στην Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, αλλά και σε μικρότερες οικονομίες, όπως η Πορτογαλία. 

Το γεγονός ότι οι διακοπές του Πάσχα ήρθαν νωρίτερα- και οι επιπτώσεις που αυτό είχε στο κόστος αεροπορικών εισιτηρίων και πακέτων διακοπών- ενδεχομένως να ευθύνεται εν μέρει για την επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή. Ωστόσο επιβεβαιώνεται η αδύναμη εικόνα. Μάλιστα στον απόηχο των γερμανικών στοιχείων οι αναλυτές προβλέπουν τώρα ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός συνολικά στη ζώνη του ευρώ έμεινε στο 1,3%, ενώ εκτιμούν ότι ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων των κλάδων ενέργειας και τροφίμων) υποχώρησε και πάλι κάτω από το 1%. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα