Kαμπανάκι για πετρέλαιο στα 300 δολάρια

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 11:51
UPD:11:54
REUTERS/DARLEY SHEN

Η επιφυλακτικότητα ή και απροθυμία των ενεργειακών επιχειρήσεων να επενδύσουν σε project εξερεύνσης και ανάπτυξης κοιτασμάτων θα μπορούσε να εκτινάξει την τιμή του μαύρου αργού σε δυσθεώρητα επίπεδα, προειδοποιεί μερίδα ειδικών. Ο Πιέρ Αντουράν, εκ των κορυφαίων διαχειριστών hedge funds, συνδεόμενων με το πετρέλαιο, διαμηνύει μάλιστα ότι «δεν είναι απίθανο» να δούμε την τιμή του πετρελαίου στα 300 δολάρια το βαρέλι μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Όπως εξηγεί ο Αντουράν οι επενδύσεις στο πετρέλαιο κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς αρκετές οικονομίες και επιχειρήσεις στρέφονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση. Έτσι η προσφορά αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί αισθητά τα επόμενα χρόνια, την ώρα που η ζήτηση από μεγάλες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα συνεχίσει να αυξάνεται έως και το 2040, όπως προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί. 

Ο επικεφαλής της Andurand Capital Management κάνει λόγο για «άνευ προηγουμένου σοκ προσφοράς», που θα έρθει εάν οι επενδύσεις στον κλάδο δεν ανακάμψουν. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει, όπως επισημαίνει, η τιμή να φτάσει κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι. «Χρειαζόμαστε τα 100 δολ. ώστε να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις εκτός ΗΠΑ και να αποφύγουμε μία πολύ μεγαλύτερη άνοδο» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. 

Οι επισημάνσεις του αντηχούν τις πρόσφατες δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου, Χαλίντ αλ Φαλίχ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η άνοδος των τιμών πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι δεν θα είναι επιζήμια για την παγκόσμια οικονομία, αντιθέτως είναι αναγκαία. 

ΠΗΓΗ: Bloomberg 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα