Διπλασίασε τζίρο και λειτουργικά κέρδη η HotelBrain

2017: Στα 31,5 εκατ. ευρώ από 16 εκατ. ευρώ το 2016 ο κύκλος εργασιών - Ανάπτυξη της HotelBrain Development
Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 13:47
UPD:13:49
Heinz Troll

Η εταιρεία μίσθωσε για μια πενταετία το NikkiBeach. 

Από την έντυπη έκδοση 

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Με διπλάσιο σχεδόν τζίρο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος έκλεισε το 2017 για την HotelBrain, η οποία υλοποιεί την περίοδο αυτή φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια όπως είναι το άνοιγμα του πρώτου ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η ανάπτυξη μιας νέας δραστηριότητας της HotelBrain Development. 

H HotelBrain έκλεισε το 2017 με τζίρο στα 31,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,50 εκατ. ευρώ προήλθαν από την HotelBrain Capital, ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 3 εκατ. ευρώ. Το 2016 ο τζίρος της εταιρείας ήταν 16 εκατ. ευρώ και τα EBITDA ήταν μόλις 1,6 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο τζίρος των ξενοδοχείων που έχει στο portfolio της ξεπέρασαν το 2017 τα 135 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στη νέα δραστηριότητα της HotelBrain Development ο ιδρυτής, βασικός μέτοχος και πρόεδρος της HotelBrain Πάνος Παλαιολόγος, επισημαίνει ότι στόχος της είναι η απόκτηση ξενοδοχείων τα οποία θα λειτουργεί για κάποια χρόνια και θα τα αναπτύσσει με βάση της φιλοσοφία της και στη συνέχεια θα τα μεταβιβάζει. Η Hotelbrain θέλει τα ξενοδοχεία που αναπτύσσει να λειτουργούν σαν case study για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών της εταιρείας στο management ξενοδοχειακών μονάδων. Ένα τέτοιο ξενοδοχείο είναι το Mr&Mrs White Hotel, αναφέρει ο κ. Παλαιολόγος, το οποίο το μέσα σε ένα χρόνο που το ανέλαβε η HotelBrain τριπλασίασε τον τζίρο του και τα κέρδη του.

HotelBrain Capital
Επίσης εκτός από την HotelBrain Development ισχυρή ώθηση γνωρίζει και η HotelBrain Capital, η οποία έχει μισθώσει μέχρι τώρα 40 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα. Η HotelBrain Capital ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2015, ύστερα από μία συμφωνία με το επενδυτικό fund Southbridge, που της εξασφάλισε πρόσθετα κεφάλαια ύψους 3 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των επενδυτικών της πλάνων. Τρία χρόνια μετά, η Capital έχει ήδη δημιουργήσει ένα portfolio 40 «μισθωμένων» τουριστικών καταλυμάτων, των οποίων -μέσω της επένδυσης κεφαλαίων με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών και της επανατοποθέτησής τους στην αγορά- αυξάνεται σημαντικά η εμπορική αξία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του NikkiBeach, το οποίο η εταιρεία μίσθωσε για μια 5ετία.

Η ΗotelBrain, μέσω της HotelBrain Capital, εξελίσσει το μοντέλο διαχείρισής της σε ένα νέο, το επονομαζόμενο management by guarantee, καθώς η συμφωνία προβλέπει την ανάληψη όλης της λειτουργίας του ξενοδοχείου από τη HotelBrain Capital (π.χ. προσλήψεις προσωπικού, λογιστήριο κ.λπ.) και την απόδοση στον ιδιοκτήτη ενός μισθώματος ως ποσοστού επί των εσόδων, ένα μέρος του οποίου είναι όμως εγγυημένο. Αν χρειάζονται κάποιες κεφαλαιουχικές δαπάνες, αυτές μπορεί να γίνονται είτε από τον ιδιοκτήτη είτε από κοινού με τη HotelBrain Capital, οπότε ανάλογα μεταβάλλεται και το ύψος του μισθώματος. Το ενδιαφέρον της όλης υπόθεσης είναι ότι από τη μέχρι τώρα εμπειρία η συγκριμένη σύμβαση που προβλέπει εγγυημένο μίσθωμα έχει γίνει δεκτή και από τράπεζες στο πλαίσιο των συζητήσεων που έγιναν σε συγκεκριμένες μονάδες, περίπου επτά τον αριθμό, για την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους.

Διοργάνωση στο Ζάππειο των World Travel Awards 
Μία σημαντική για τη HotelBrain δραστηριότητα αυτή την περίοδο είναι η διοργάνωση των World Travel Awards, που φέτος θα πραγματοποιηθούν στο Ζάππειο Μέγαρο. Τα βραβεία «έφερε» στην Ελλάδα η HotelBrain, η οποία βραβεύτηκε επί τρία συνεχόμενα έτη ως κορυφαία εταιρεία management ξενοδοχείων στην Ευρώπη. Έτσι για το 2018 η τελετή βράβευσης θα γίνει τον Ιούνιο, στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας, υπό τη διοργάνωση της HotelBrain. Αποφασίσαμε να το κάνουμε αυτό γιατί μια τόσο σημαντική διοργάνωση για τον τουρισμό έχει λόγο να γίνεται στη χώρα μας, έναν δυνατό τουριστικό προορισμό, που έχει να δώσει και να πάρει από το διεθνές κοινό. Η διοργάνωση αυτή θα φέρει στην Αθήνα τις σημαντικότερες προσωπικότητες του διεθνούς τουρισμού και αποτελεί μια σημαντική διαφήμιση και προώθηση της χώρας.

Επιπλέον η εμπιστοσύνη για τη διοργάνωση από τη HotelBrain αποτελεί τιμή για εμάς, αναφέρει ο ιδρυτής, βασικός μέτοχος και πρόεδρος της HotelBrain Πάνος Παλαιολόγος (φωτογραφία). Σήμερα η HotelBrain έχεις το portfolio της πάνω από 200 ξενοδοχεία (συμβόλαια, διαχείρισης, μισθωμένα κ.λπ.) και απασχολεί άμεσα 80 άτομα, ενώ στα ξενοδοχεία απασχολούνται συνολικά 5.000 άτομα. Για φέτος η HotelBrain υπολογίζει ότι θα πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για ανακαίνιση μονάδων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα