ΕΚΤ: Αμετάβλητο το μίγμα της πολιτικής της

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 14:56
UPD:15:07
REUTERS/Ralph Orlowski

Σταθερή διατήρησε την πολιτική της η ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, τα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα «για παρατεταμένη περίοδο και αρκετά με τον ορίζοντα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης». 

Αυτή τη στιγμή το βασικό επιτόκιο δανεισμού είναι στο μηδέν και το καταθετικό σε αρνητικό εδαφος, στο -0,4%. 

Το διοικητικό συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο προβλέπει αγορά ομολόγων 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, θα συνεχιστεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου ή και αργότερα, εάν κριθεί αναγκαίο και πάντως έως ότου διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή κοντά στο 2%. 

Το Ευρωσύστημα θα επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο. Αυτό θα συμβάλλει τόσο σε ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας όσο και σε μια κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση. 

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στις 16:30 ώρα Ελλάδος.  Σε αυτήν οι επενδυτές περιμένουν περισσότερες ενδείξεις για τα επόμενα βήματα της πολιτικής και για το πότε ακριβώς θα τερματιστεί η ποσοτική χαλάρωση. Σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης βρίσκονται σε τροχιά αποκλιμάκωσης, γεγονός που αποκαλύπτει ότι η αγορά προσδοκά ότι η ΕΚΤ θα αποφύγει τα βιαστικά βήματα σε μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας. 

O Mάριο Ντράγκι έχει απέναντί του τον Γερμανό Γενς Βάιντμαν και άλλα γεράκια της ΕΚΤ, που προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των τελευταίων μακροοικονομικών στοιχείων, τα οποία δείχνουν επιβράδυνση της Ευρωζώνης  και επισημαίνουν ότι έχει φτάσει η ώρα για σταδιακή ομαλοποίηση της πολιτικής. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα