Τι φοβούνται οι τράπεζες της Δύσης στο άνοιγμα του κινεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα

Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 10:17
UPD:11:14
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Reuters οι τράπεζες της Δύσης περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες και σαφήνεια για τα κινεζικά σχέδια, για να δουν εάν θα υπάρξουν ευρύτερες αλλαγές.

Η απόφαση της Κίνας για ένα ιστορικό άνοιγμα του χρηματοοικονομικού τομέα χαιρετίστηκε με εμφανή ικανοποίηση από κυβερνήσεις στη Δύση. Ωστόσο αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, που διαθέτουν ήδη παρουσία στην τεράστια αγορά μέσω μειοψηφικών προς το παρόν μεριδίων σε κοινοπραξίες με κινεζικές ανταγωνίστριές τους, κρατούν μικρό καλάθι. Και τούτο γιατί φοβούνται πως ενώ το Πεκίνο θα επιτρέψει την αύξηση της συμμετοχής τους σε ποσοστό υψηλότερο του 50%, από την άλλη θα φροντίσει με άλλους κανόνες να περιορίσει τον έλεγχό τους. 

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Reuters οι τράπεζες της Δύσης περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες και σαφήνεια για τα κινεζικά σχέδια, για να δουν εάν θα υπάρξουν ευρύτερες αλλαγές. Βάσει του υφιστάμενου πλαισίου οι κάτοχοι πλειοψηφικού μεριδίου θα πρέπει να εμφανίζουν καθαρή αξία ενεργητικού τουλάχιστον 100 δισ. γιουάν (16 δισ. δολαρίων). Εάν ο κανόνας αυτό εαφρμοστεί στις τοπικές μονάδες των τραπεζών της Δύσης και όχι στην μητρική τους, στην πράξη θα αποκλειστούν από όποια δυνατότητα να αποκτήσουν μερίδιο άνω του 50% στις κοινοπραξίες τους. 

«Η πόρτα, που καλωσορίζει τις ξένες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Κίνα φαίνεται τελικά να είναι λιγότερο ανοιχτή, από ό,τι αρχικά νομίζαμε. Μία καλύτερη ανάγνωση των δεδομένων αποκαλύπτει τις δυσκολίες» σχολίασε στο Reuters ο Λίντον Τσάο, επικεφαλής της Ασιατικής Ένωσης Χρηματοοικονομικών Αγορών (ASIFMA). Μένει να φανεί εάν οι φόβοι θα επιβεβαιωθούν ή το Πεκίνο θα εκπλήξει ευχάριστα τον χρηματοοικονομικό κλάδο. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα