Στο ραντάρ του Ομίλου Υγεία πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες

Άνοδος κύκλου εργασιών, σημαντική αύξηση του EBITDA και υπερδιπλάσια καθαρά κέρδη
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 10:25
hygeia.gr

Από την έντυπη έκδοση

Η “εκμετάλλευση επενδυτικών ευκαιριών που ενδέχεται να προκύψουν” αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για τον Όμιλο Υγεία, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις της διοίκησης. Αν και η εν λόγω τοποθέτηση δείχνει σχετικά γενική, το κλίμα των τελευταίων μηνών μετά και τη δημόσια πρόταση του ομίλου Αποστολόπουλου, αλλά και το δεδηλωμένο ενδιαφέρον του fund CVC Partners για το νοσοκομείο, σε συνδυασμό με τη διαδικασία πώλησης του Ντυνάν, έχουν ιδιαίτερη σημασία. 

Την ίδια στιγμή με βάση τα στοιχεία του ομίλου φαίνεται πως το Υγεία εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο ιδιωτικής υγείας. Ειδικότερα σε ενοποιημένο επίπεδο ο κύκλος εργασιών του 2017, από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ανήλθε σε 206 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι 205,9 εκατ. ευρώ το 2016. Ο κύκλος εργασιών στην εταιρεία ανήλθε σε 125,2 εκατ. ευρώ έναντι 126 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. 

Βελτίωση EBITDA

Την ίδια περίοδο τα κέρδη προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA), από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της τάξεως του 9,9% και ανήλθαν στα 33,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 30,5 εκατ. ευρώ το 2016. Το ενοποιημένο περιθώριο των κερδών προ τόκων, φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA margin) διαμορφώθηκε στο 16,3% έναντι 14,8% το 2016.

Το EBITDA στην εταιρεία ανήλθε το 2017 σε 28,9 εκατ. ευρώ, έναντι 25,3 εκατ. ευρώ το 2016 παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση της τάξεως του 14,1%, ενώ το περιθώριο EBITDA ως ποσοστό των πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 23,1% έναντι 20,1% το 2016.

Επίσης τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT), από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση και ανήλθαν σε κέρδη ύψους 19 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 15,4 εκατ. ευρώ το 2016. Τα αντίστοιχα κέρδη προ τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων του Υγεία ανήλθαν σε 20,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 16 εκατ. ευρώ το 2016.

Τέλος, τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε κέρδη 9,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 4,2 εκατ. ευρώ το 2016. 

Καταναλωτική συμπεριφορά

Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι πρόσφατες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα σε συνδυασμό με τις αναθεωρήσεις στη φορολογία εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την καταναλωτική συμπεριφορά των νοικοκυριών.

Πρόσθετα νέα φορολογικά μέτρα θα οδηγήσουν εκ νέου σε περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος και των κεφαλαίων των επιχειρήσεων, οξύνοντας περαιτέρω την ανάγκη άντλησης ρευστότητας και λειτουργώντας ανασταλτικά ως προς την επίτευξη μιας διατηρήσιμης αναπτυξιακής διαδικασίας.

Κομβικό σημείο για τον κλάδο ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας αποτελεί και ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου υλοποίησης ή μη νέας σύμβασης συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών, με ταυτόχρονη παροχή δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος αποπληρωμών των οφειλόμενων ποσών προς τους ιδιώτες παρόχους υγείας. 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Καρταπάνης, σημείωσε: “Στο τρέχον επιχειρηματικό περιβάλλον με την προσδοκία συνέχισης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ο Όμιλος Υγεία συνεχίζει να επιδεικνύει ανοδικούς ρυθμούς λειτουργικής κερδοφορίας, επιβεβαιώνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που κατέχει στον κλάδο. 

Σταθερή προτεραιότητα παραμένει όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες των νοσοκομείων μας να είναι εφάμιλλες της υψηλότερης παγκοσμίως ποιότητας, έχοντας ως δέσμευση τη μακροχρόνια ανάπτυξη και τη διατήρηση της υψηλής θέσης αναγνωρισιμότητας που κατέχει ο όμιλος διεθνώς, καθώς και η ενδυνάμωση της αξίας και το μακροπρόθεσμο συμφέρον των μετόχων”.

Προσδοκίες

Στο τρέχον επιχειρηματικό περιβάλλον, με την προσδοκία συνέχισης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ο Όμιλος Υγεία επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που κατέχει στον κλάδο, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Καρταπάνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα