Πάνω από το 3% η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου- τι σημαίνει η άνοδος

Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 17:33
UPD:17:34
Reuters/© Dado Ruvic

Η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου έσπασε σήμερα το φράγμα του 3%, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2014 και ύστερα από αρκετές εβδομάδες στις οποίες είχε κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα. Η άνοδος ήρθε εν μέσω αυξημένης προσφοράς και με την Federal Reserve να εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει σταθερά στο δρόμο των επιτοκιακών αυξήσεων. 

Στην αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων αξίας 14,9 τρισ. δολαρίων ασκούν πιέσεις τα σχέδια για μεγάλες εκδόσεις ομολόγων από την αμερικανική κυβέρνηση, η οοποία αναζητεί πόρους για να χρηματοδοτήσει τις μεγάλες φοροελαφρύνσεις και ένα άκρως φιλόδοξο σχέδιο δημοσίων επενδύσεων σε υποδομές. Περαιτέρω ώθηση στις αποδόσεις δίνουν οι προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό, μετά και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, αλλά και ένας θετικός παράγοντας: η εμπιστοσύνη στην οικονομία. 

Όπως εξηγούν αναλυτές η άνοδος της απόδοσης του ομολόγου πάνω από το 3% αποτελεί σαφή ένδειξη εμπιστοσύνης στη σταθερότητα της οικονομικής ανάπτυξης- κόντρα σε όλους τους κινδύνους και του παράγοντες αβεβαιότητας. Ακόμη και έτσι, όμως, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει σημαντικές «παρενέργειες» στις διεθνείς αγορές. Και τούτο γιατί η απόδοση του δεκαετούς θεωρείται «βαρόμετρο», που επηρεάζει το κόστος δανεισμού καταναλωτών, επιχειρήσεων, κυβέρνησης και τοπικών αρχών. Στις αρχές Φεβρουαρίου η άνοδός της είχε πυροδοτήσει μαζικές ρευστοποιήσεις στην αμερικανική αγορά. Έκτοτε οι μετοχές ανέκαμψαν, αλλά τώρα μερίδα αναλυτών προειδοποιεί για νέες πολύ μεγάλες απώλειες  σε περίτπωση, που οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων παραμείνουν σε τροχιά ανόδου. 

Σύμφωνα με την Tradeweb σήμερα η απόδοση του 10ετούς έφτασε έως και το 3,001%, ύστερα από κλείσιμο στο 2,973% τη Δευτέρα και ενώ στα τέλη του 2017 ήταν στο 2,41%. Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό η εξέλιξη αυτή θα τρομάξει τους επενδυτές και εάν θα επηρεάσει τα μελλοντικά σχέδια της Fed. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα