Tης Νατάσας Στασινού
[email protected]
Η μόνη σταθερή φέτος στις διεθνείς αγορές είναι η... αστάθεια. Χρηματιστηριακοί δείκτες, τιμές εμπορευμάτων και αποδόσεις ομολόγων θυμίζουν ασανσέρ, καθώς οι εμπορικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των μεγάλων οικονομιών απειλούν με απότομες καταιγίδες την «άνοιξη» της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις χτυπούν κόκκινο.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ακολουθεί και πάλι την ανούσα σήμερα, με το μπρεντ να υπερβαίνει ενδοσυνεδριακά τα 75 δολάρια το βαρέλι. Στον αντίποδα αισθητή αποκλιμάκωση εμφανίζει η τιμή του αλουμινίου, μετά το σήμα της Ουάσιγκτον ότι είναι διατεθειμένη να χαλαρώσει τις κυρώσεις στη ρωσική Rusal αν εγκαταλείψει τον έλεγχο της βιομηχανίας ο ολιγάρχης Όλεγκ Ντεριπάσκα. Για κανένα από τα δύο εμπορεύματα η μελλοντική πορεία δεν είναι ξεκάθαρη, προειδοποιούν οι ειδικοί. Οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου θα εξαρτηθούν από τη στάση των ΗΠΑ έναντι του Ιράν και εκείνες στην αγορά των μετάλλων από το εάν θα υπάρξουν τελικά βήματα προσέγγισης με τη Ρωσία. Καθοριστικό ρόλο και στις δύο περιπτώσεις θα διαδραματίσει επίσης η «όρεξη» της Κίνας για πρώτες ύλες. Μία όξυνση των εμπορικών αντιπαραθέσεων, που θα ανάγκαζε τον δράκο να κατεβάσει ταχύτητα, θα πυροδοτούσε πιέσεις στις τιμές.
Τόσο στην αγορά μετοχών όσο και στην αγορά κρατικού χρέους οι εκτιμήσεις είναι σαφώς πιο ευοίωνες για την Ευρώπη από ό,τι για τις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές μετοχές την τελευταία διετία προσφέρουν απογοητευτικές αποδόσεις στους επενδυτές, παρά τις συνεχείς ψήφους εμπιστοσύνης, που λαμβάνουν από τους ειδικούς. Ωστόσο η JPMorgan Chase εκτιμά πως έφτασε επιτέλους η ώρα τους. Το ισχυρό ευρώ, που θέτει υπό πίεση τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, δεν τρομάζει την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η οποία και αναμένει «ευχάριστες εκπλήξεις» από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, επισημαίνοντας ότι αυτά θα δώσουν ώθηση στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρωζώνης. Σήμερα οι δείκτες σε Φραγκφούρτη, Παρίσι, Μιλάνο παρουσιάζουν ελαφρά μόνο ανάκαμψη, ενώ και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 0,2%. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί ελαφρά (0,35%) στις 836 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 31,5 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα επιμένουν τα καμπανάκια για τις αμερικανικές μετοχές, των οποίων οι αποτιμήσεις παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, παρά τις μικρές διορθώσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Η πλέον δραματική προειδοποίηση έρχεται από τον Ράινερ Μάικλ Πράις, επικεφαλής της Taurus Wealth Investors. Προβλέπει ένα μίνι- κραχ με πτώση της Wall Street κατά 30% με 40%, αν και δεν προσδιορίζει τον χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο η διόρθωση αυτή θα έρθει.
Ως κύριο παράγοντα απειλής για τις αμερικανικές μετοχές προσδιορίζει την έντονη μεταβλητότητα των επιτοκίων. Καθώς η FED προχωρά με σταθερό βηματισμό σε πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, αλλά και καθώς το ακριβό πετρέλαιο ενισχύει τις προσδοκίες για επιτάχυνση του πληθωρισμού, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έσπασε και το φράγμα του 3% σήμερα. Εάν η απόδοση υπερβεί σημαντικά το όριο αυτό, οι πιέσεις στις μετοχές θα γίνουν ασφυκτικές προειδοποιεί ο Πράις- του οποίου το σενάριο- τρόμου πάντως δεν συμμερίζονται όλοι. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι, ωστόσο, αναμένουν διόρθωση μέσα στο έτος.
Στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ανήλθε σήμερα στα υψηλά έξι εβδομάδων του 0,652%, ενώ του ελληνικού καταγράφει πτώση 3 μονάδων βάσης, στο 3,96%.