Ομόλογο 250 εκατ. από την Πανγαία

Επενδύσεις ακινήτων: Η ΑΕΕΑΠ εξετάζει έκδοση εντός του Μαΐου
Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 17:06
nbgpangaea.gr

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
 
Το θέμα της εξασφάλισης κεφαλαίων για την περαιτέρω ανάπτυξή της κυριαρχεί το διάστημα αυτό στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).

Σύμφωνα με όσα είπε η διοίκησή της κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων χθες, βρίσκεται στη διαδικασία διερεύνησης των συνθηκών για την έκδοση ομολόγου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι ύψους τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ και η εταιρεία θα απευθυνθεί στη διεθνή και την ελληνική αγορά, εκτός απροόπτου τον Μάιο. Όπως σημείωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Πανγαία Αριστοτέλης Καρυτινός, ο υφιστάμενος δανεισμός (δάνεια/προς αξία ακινήτων 28%) επιτρέπει στην εταιρεία να δανειστεί περαιτέρω για να χρηματοδοτήσει νέες αγορές ακινήτων.

Σήμερα η αξία του χαρτοφυλακίου της, που αποτελείται από 338 ακίνητα, τα περισσότερα στην Ελλάδα (83%), είναι 1,6 δισ. ευρώ. Η μέση απόδοσή του είναι 7,8%, η πληρότητα είναι στο 98%, ενώ η μέση σταθμισμένη διάρκεια μίσθωσης των ακινήτων είναι 18 χρόνια. Το 2017 πραγματοποίησε επενδύσεις συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ. Σε δεύτερο χρόνο, πιθανότατα το 2019 θα εξεταστεί και η περίπτωση της αύξησης κεφαλαίου, η οποία θεωρείται και αναγκαία για την ενίσχυση της διασποράς της μετοχικής βάσης της εταιρείας (free float). Σημειώνεται ότι έως το τέλος του 2018 θα κριθεί το αν θα παραμένει ως μέτοχος στην Πανγαία η Εθνική Τράπεζα, η οποία τώρα κατέχει περίπου το 32,6% των μετοχών της. Η Invel, βάσει της συμφωνίας των δύο μετόχων, έχει το δικαίωμα να προτείνει την εξαγορά του μεριδίου της και εφόσον το πράξει, η Εθνική είναι υποχρεωμένη να το πουλήσει. Ανεξάρτητα όμως από το αν θα αποχωρήσει ή όχι η τράπεζα από το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ, στο τέλος του τρέχοντος έτους χάνει τον έλεγχο της διοίκησης της εταιρείας.

Η Πανγαία για τη χρήση του 2017 θα διανέμει μέρισμα 0,22 ευρώ ανά μετοχή καθαρό (συνολικά 56,2 εκατ. ευρώ). Δεδομένης της διανομής προσωρινού μερίσματος 0,09 ευρώ ανά μετοχή το υπόλοιπο προς διανομή είναι 0,13 ευρώ.

Για φέτος η εκτίμηση είναι ότι θα παρουσιάσει αύξηση εσόδων κυρίως λόγω των νέων επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2017 και αυτών του 2018. Πέρσι είχε κύκλο εργασιών 117,9 εκατ. και κέρδη 83,7 εκατ. ευρώ.  



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕΤΠ



Σχολιασμένα