Εκστρατεία ενημέρωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας

Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2006 17:47

O υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, συνοδευόμενος από το ΓΓ του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκο Στεφάνου, το ΓΓ Καταναλωτή Θανάση Σκορδά και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, συμμετείχε σήμερα στην έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στην είσοδο του κεντρικού σταθμού του μετρό στην Πλατεία Συντάγματος πραγματοποιήθηκε διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου με τίτλο «Εξοικονόμηση Ενέργειας. Οποιος γνωρίζει, κερδίζει».

Η διανομή του εντύπου θα συνεχισθεί τις επόμενες εβδομάδες στην Αττική, σε όλη τη χώρα, αλλά και κατά την περίοδο της ΔΕΘ, σε κεντρικές πλατείες, σε σταθμούς διοδίων, εκεί όπου υπάρχει μεγάλη κίνηση.

«Εχουμε λάβει όλα τα μέτρα και για την ενεργειακή επάρκεια και για την ασφάλεια του συστήματος. Η καλύτερη συμβολή των πολιτών, όχι μόνο αυτή την περίοδο που είναι πολύ θερμές οι μέρες, αλλά γενικά, όλο το χρόνο, είναι να εξοικονομούν ενέργεια, κάθε μορφής. Είτε είναι στον ηλεκτρισμό, με το να μην αφήνουμε φώτα αναμμένα που δε χρειάζονται για να σας πω κάτι πάρα πολύ απλό είτε να χρησιμοποιούμε οικολογικούς λαμπτήρες που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, είναι φθηνότεροι και μεγαλύτερης διάρκειας η χρήση τους είτε ακόμη και με το να μετρούμε και την πίεση των ελαστικών, γιατί αυτό μας εξοικονομεί βενζίνη, άρα μας εξοικονομεί χρήματα για την τσέπη μας», δήλωσε ο κ. Σιούφας, ενώ σχολίασε και τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

«Κάποιος έπρεπε να του πει ότι η τιμή του πετρελαίου brent δε συγκρίνεται με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Αλλά και όλων των άλλων καυσίμων. Οι τιμές διαμορφώνονται στα καύσιμα, με βάση την τιμή που διαμορφώνεται το Platts της Μεσογείου, όπως λέγεται. Αυτό έχει διαφορετικό ρυθμό ανόδου και καθόδου από ό,τι έχει η τιμή του βαρελιού brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στοιχειώδες. Από τις αρχές του 2006 ως και τις 28 Ιουλίου του 2006 η διεθνής τιμή της βενζίνης, που τους τελευταίους μήνες δεν παρακολουθεί την τιμή του brent, έχει αυξηθεί κατά 34% ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στη χώρα μας κατά 20,90%. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ, και τα στελέχη του θα πρέπει επιτέλους να μάθουν αυτό που γνωρίζουν ακόμη και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου...Θέλω να παρακαλέσω τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ να επιτίθεται όχι μια φορά την ημέρα, να επιτίθεται πέντε και έξι φορές την ημέρα στην Κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο και με τέτοιου είδους στοιχεία γιατί αυτό θα κάνει πάρα πολύ καλό στη νέα διακυβέρνηση της χώρας».

Ο ΓΓ του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου ανέφερε χαρακτηριστικά «μόνο να μειώσουμε κατά 10 βαθμούς τη θερμοκρασία του θερμοσίφωνα, από τους 60 στους 50 βαθμούς Κελσίου, μπορούμε να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας έως και 8%.

Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια... Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό κάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας μόλις 4%, χωρίς να μειώσει στο ελάχιστο το βιοτικό του επίπεδο, μπορεί να μειώσει το κόστος δαπάνης ενέργειας, όχι μόνο σε σχέση με το 2005 και το 2004, αλλά να το γυρίσει στα επίπεδα του 2002».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα