Κοντά στα υψηλότερα τριών εβδομάδων το πετρέλαιο

Μετά την απόφαση της ΒΡ για το κλείσιμο αγωγού στην Αλάσκα
Τρίτη, 08 Αυγούστου 2006 07:40

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι το κλείσιμο αγωγού στην Αλάσκα θα μειώσει τις προμήθειες από τη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή των ΗΠΑ, για πολλούς μήνες.

Τα σχέδια της BP Plc είναι να αντικαταστήσει περίπου τα τρία τέταρτα του αγωγού των 35 χιλιομέτρων στην πετρελαιοπηγή της στο Prudhoe Bay και να συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές για να δει εάν μπορεί να αντληθεί πετρέλαιο κατά τη διάρκεια των εργασιών. Οι ΗΠΑ ενδέχεται να διαθέσουν μέρος των στρατηγικών τους αποθεμάτων για να αναπληρώσουν τις προμήθειες των 400.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Ενεργείας της χώρας, Σάμιουελ Μπόντμαν.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 76,71 δολ. το βαρέλι, 25 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 10:05 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Σήμερα οι τιμές είναι 20% υψηλότερες από πέρυσι. Το αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε έως 3,4%, φθάνοντας στα 77,30 δολ. το βαρέλι χθες και στα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας, από τις 17 Ιουλίου. Εκλεισε στα 76,98 δολ. το βαρέλι, τα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1984.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 77,97 δολ. το βαρέλι στις 10:03 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, μετά την άνοδό του χθες σε ποσοστό 2,8%, κλείνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 78,30 δολ. το βαρέλι, στο ICE Futures του Λονδίνου. Τα συμβόλαια, άγγιξαν τα 78,64 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας από την έναρξη της διαπραγμάτευσης του μπρεντ το 1988.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα