Χιλή: Περιορισμός της οικονομικής ανάπτυξης τον Ιούνιο

Εξ αιτίας των υψηλών επιτοκίων
Τρίτη, 08 Αυγούστου 2006 13:33

ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ανάπτυξη από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, σημείωσε τον Ιούνιο η οικονομία της Χιλής, καθώς η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, περιόρισε τις επενδύσεις.

Η οικονομία αναπτύχθηκε 4,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λιγότερο της πρόβλεψης των 12 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και εκτιμούσαν ότι αυτή θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,9%, αλλά και χαμηλότερη του Μαΐου που ήταν 6,1%. Τον Ιούνιο υπήρξε μόνο μία λιγότερη εργάσιμη ημέρα σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2005.

Οικονομικοί αναλυτές στην Goldman Sachs Group Inc. και στην BNP Paribas, αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της χώρας της Νοτίου Αμερικής, καθώς οι 14 αυξήσεις βασικών επιτοκίων τα δύο τελευταία χρόνια, περιόρισαν τις επενδύσεις. Η Κεντρική Τράπεζα της Χιλής ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, περιορίζοντας περαιτέρω την ανάπτυξη, επειδή ο πληθωρισμός διατηρείται ακόμη στα υψηλότερα επίπεδα του στόχου, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Χιλή εμφάνισε εμπορικό πλεόνασμα 2,65 δισ. δολ. τον Ιούλιο, το μεγαλύτερο παρά ποτέ, αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών του χαλκού, του κύριου εξαγωγικού προϊόντος της χώρας. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση στα 5,56 δισ. δολ. από 4,86 δισ. δολ. που ήταν τον Ιούνιο.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν στα 2,91 δισ. δολ. τον Ιούλιο από 2,96 δισ. δολ. τον Ιούνιο.

Η οικονομία της χώρας ενδέχεται να αναπτυχθεί με χαμηλότερο των προβλέψεων ρυθμό το δεύτερο εξάμηνο του 2006, καθώς μειώνονται οι επενδύσεις, όπως αναφέρεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας της Χιλής, στις 13 Ιουλίου.

Το νόμισμα της χώρας πέσο, υποχώρησε 0,3% στα 544,25 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 4:18 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης. Το πέσο έχει υποχωρήσει 5,9% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, έχοντας τις πέμπτες μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 70 νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα