Ιαπωνία: Στα ύψη οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού

Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2006 09:39

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ αύξηση σημείωσαν οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία και σε ποσοστό 8,5% τον Ιούνιο, σημάδι ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια δανεισμού φέτος. Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης Topix.

Οι μη κρατικές παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού – εξαιρουμένης της ναυτιλίας και των εταιρειών κοινής ωφελείας 0 αυξήθηκαν στο 1,21 τρισ. γιέν (10,5 δισ. δολ.) έναντι του Μαΐου, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας. Κατά μέσον όρο 35 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού θα σημείωναν αύξηση 0,3%.

Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Toshiba Corp., κατασκευάζουν εργοστάσια για να ευνοηθούν από την άνοδο της ζήτησης των προϊόντων τους στο εσωτερικό και το εξωτερικό, τροφοδοτώντας τη μεγαλύτερη άνοδο των επενδύσεων από το 1991. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, ενδέχεται να αυξήσει αργότερα μέσα στο έτος τα επιτόκια μετά την πρώτη αύξηση σε έξι χρόνια στην οποία προχώρησε τον Ιούλιο, προκειμένου να αποτρέψει την υπερβολική αύξηση των επενδύσεων.

Για το δεύτερο τρίμηνο οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού, αυξήθηκαν 8,9%, τα μέγιστα από το 1989, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 3,468 τρισ. γιέν.

Ο δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 0,8% στις 2:58 μ.μ. στο Τόκυο, αντιστρέφοντας τις απώλειες έως 0,4% που σημείωνε πριν από την ανακοίνωση. Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου της τεχνολογίας, όπως της Fanuc Ltd., που κατασκευάζει βιομηχανικά ρομπότ, αποτέλεσμα τα μέγιστα της ανόδου του δείκτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα