Πετρέλαιο: «Άλμα» 9% την τελευταία εβδομάδα

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 14:49
UPD:14:49
REUTERS/Sergei Karpukhin

Η κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή και ειδικά οι φόβοι για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία ωθούν προς τα επάνω τις τιμές του πετρελαίου. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η μηνιαία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, στην οποία επισημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στο να πετύχουν το στόχο για απορρόφηση της περίσσειας προσφοράς από την παγκόσμια αγορά. 

Η τιμή του αμερικανικού τύπου μπρεντ ενισχύεται σήμερα κατά περίπου 0,5% στα 72,5 δολάρια το βαρέλι και σε εβδομαδία βάση έχει παρουσιάσει άνοδο 8%. Η τιμή του αμερικανικού αργού με άνοδο επίσης 0,5% στα 67,5 δολάρια το βαρέλι, κυμαίνεται 9% υψηλότερα σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου από τον περασμένο Ιούλιο. 

Τόσο το μπρεντ όσο και το αργό κυμαίνονται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, χάρη στη μεγάλη μείωση της παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ και την δυναμική ζήτηση, που υπερκαλύπτουν την ταχεία αύξηση προσφοράς από τις ΗΠΑ. Τη μεγάλη άνοδο των τιμών, ωστόσο, πυροδότησε το tweet του Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιούσε τη Ρωσία να ετοιμαστεί για τους αμερικανικούς έξυπνους πυραύλους στη Συρία. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα