Κίνα: Στα επίπεδα ρεκόρ των 14,6 δισ. δολ. το εμπορικό πλεόνασμα

Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2006 08:49

ΕΜΠΟΡΙΚΟ πλεόνασμα ρεκόρ εμφάνισε η Κίνα για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, αυξάνοντας τις πιέσεις στην κυβέρνηση της χώρας να επιτρέψει στο νόμισμά της, γιουάν, να σημειώσει ταχύτερη άνοδο.

Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 14,6 δισ. δολ. από 14,5 δισ. δολ. που ήταν τον Ιούνιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των τελωνείων της χώρας, στο Web site τους. Οι εξαγωγές αναρριχήθηκαν 22,6% και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 19,7%, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τα στοιχεία του Ιουλίου για εμπορικό πλεόνασμα των επτά μηνών του 2006, έδειξαν ότι αυτό ανήλθε σε 76 δισ. δολ., μια αύξηση της τάξης του 51%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Οικονομικοί αναλυτές της UBS AG εκτιμούν ότι το πλεόνασμα το 2006 θα διογκωθεί στα 138,4 δισ. δολ., μετά τον τριπλασιασμό του το 2005.

Χθες η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας είπε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τις εισαγωγές, θα χαλαρώσει τους ελέγχους εξαγωγής κεφαλαίων και θα καταστήσει το γιουάν πιο ευέλικτο, προκειμένου να περιορίσει το χάσμα.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 65,7 δισ. δολ. τον Ιούλιο, μετά από αύξηση 18,9% τον Ιούνιο. Οι αυξήσεις των εισαγωγών ήταν 22% κατά μέσον όρο μηνιαίως το πρώτο εξάμηνο, υψηλότερες από το 14% κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, όταν ο περιορισμός των επενδύσεων από την κυβέρνηση, μείωσε τη ζήτηση.

Οι εξαγωγές από την Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και κλωστοϋφαντουργικών στον κόσμο, αυξήθηκαν στα 80,3 δισ. δολ., μετά τις εξαγωγές των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρονικών, συμπεριλαμβανομένης της ZTE Corp. και τον Hon Hai Precision Industry Co.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα