Παρά την πρόοδο, που έχει σημειωθεί, ο δρόμος για την αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη παραμένει μακρύς και δύσκολος. Αυτό επισημαίνει σε σημείωμά του ο οίκος DBRS, ο οποίος και παρουσιάζει ουσιαστικά έναν «γολγοθά» για τις τράπεζες στην Ελλάδα, την Κύπρο και ορισμένες ακόμη χώρες.
Οι ειδικοί του οίκου εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να περάσουν κατά μέσος όρος τέσσερα χρόνια ώστε να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών στην Ευρώπη, να περιοριστεί δηλαδή το ποσοστό των κόκκινων δανείων κάτω από το 5% του συνόλου. Σύμφωνα με στοιχεία της EBA, που επικαλείται, το ποσοστό παραμένει άνω του 5% σε 59 από τις 132 τράπεζες, με την ακαθάριστη αξία των κόκκινων δανείων τους να ανέρχεται στα 629 δισ. ευρώ. Σε χώρες όπως η Ελλάδα υπολογίζει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, αν και αυτός δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια.
Η προσπάθεια που απαιτείται από τις 59 τράπεζες προκειμένου να θεωρηθούν υγιείς αντιστοιχεί μείωση της τάξης του 54% των σημερινών αποθεμάτων μη εξυπηρετούμενων δανείων ή σε δάνεια αξίας 340 δισ. ευρώ. Οι αποκλίσεις είναι τεράστιες από χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα και την Κύπρο οι τράπεζες καλούνται να μειώσουν έως και κατά 90% τον όγκο των κόκκινων δανείων, την ώρα που στη Γαλλία απαιτείται μείωση μόλις κατά 5%.
Αρκετά μεγάλο το βάρος και στην Πορτογαλία, όπου πέντε τράπεζες καλούνται να μειώσουν τον όγκο των κόκκινων δανείων κατά περίπου 75%. Στην Ιταλία, που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος σε απόλυτους όρους, αλλά έχει μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο το ποσοστό των κόκκινων δανείων επί του συνόλου απαιτείται μείωση κατά περίπου 65%.
naftemporiki.gr