Με σχέδιο ανάκαμψης ο νέος CEO στην Deutsche Bank

Ο Κρίστιαν Σούινγκ «σημαίνει» επέκταση στον τομέα των επενδύσεων
Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 13:59
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Λίγο μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και την αντικατάσταση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών που ακολούθησε, η κρατική τράπεζα Deutsche Bank προχώρησε σε αλλαγή στην ηγεσία της. Ο 47χρονος Κρίστιαν Σούινγκ από χθες είναι ο νέος CEO του γερμανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, αντικαθιστώντας τον Τζον Κράιαν, του οποίου η σχεδόν τριετής θητεία μόνο πετυχημένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί έπειτα από τρία συνεχόμενα χρόνια ζημιών (το 2017 οι ζημίες ανήλθαν στα 497 εκατ. ευρώ).

Ο Σούινγκ βρίσκεται στις τάξεις της Deutsche Bank από το 1989, θεωρείται τραπεζίτης νέας γενιάς, ενώ πριν από την αναβάθμισή του εκτελούσε καθήκοντα αναπληρωτή CEO και ήταν επικεφαλής του private banking. Από τον Ιανουάριο του 2015 βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, ενώ έχει περάσει από διάφορα τμήματα, όπως του εσωτερικού ελέγχου και της διαχείρισης κινδύνων. Έχει θητεύσει στη Φραγκφούρτη, στο Λονδίνο, στη Σιγκαπούρη, στο Τόκιο και στο Τορόντο.

REUTERS

Ο 47χρονος Κρίστιαν Σούινγκ από χθες είναι ο νέος CEO του γερμανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Η τράπεζα εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται σε διαδικασία διοικητικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης, που έχει υποστηριχτεί έντονα από τους μετόχους, η πίεση των οποίων είναι έντονη το διάστημα αυτό για αλλαγή στρατηγικής, με σκοπό η τράπεζα να επιστρέψει σε κερδοφόρα πορεία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, δίνοντας τα ηνία σε έναν τραπεζίτη με εμπειρία στο πιστωτικό ρίσκο αλλά και στη λιανική τραπεζική, μοιάζει σαν ένα σημάδι πως η τράπεζα θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητες στο κομμάτι των επενδύσεων, ένα κομμάτι που υπολείπεται σημαντικά έναντι τραπεζών όπως η Morgan Stanley ή η JP Morgan σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορεί η επενδυτική τραπεζική να συνέβαλε στο 54% των εσόδων της τράπεζας, όμως σε επίπεδο παγκόσμιων επενδύσεων η παρουσία της Deutsche Bank κρίνεται αρκετά αναιμική. 

Από την άλλη η λιανική τραπεζική με τον Κρίστιαν Σούινγκ επικεφαλής, απέφερε το 38% των εσόδων της τράπεζας. Το κρατικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων στο διάστημα των τεσσάρων χρόνων. Μόνο από το 2008 έχει καταβάλει περισσότερα από 17 δισ. δολάρια για να αποπληρώσει πρόστιμα, να έρθει σε οικονομικούς συμβιβασμούς, ή να διευθετήσει νομικές διαμάχες. Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, όπως και η μεγάλη εξάρτηση από την Allianz «συνέβαλαν» στη δημιουργία των ζημιών, όπως και στην κακή διαχείριση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων. Παρά την περιορισμένη έκθεση προϊόντα υψηλού ρίσκου, η αποδοτικότητα των κεφαλαιακών δεικτών παραμένει χαμηλά, όπως και οι δείκτες επάρκειας, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πολύ πιεστικό περιβάλλον για τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης.

«Η προτεραιότητά μας είναι να ανακτήσουμε τις δυνάμεις, για να προχωρήσουμε δυναμικά σε επενδύσεις. Την ίδια στιγμή θα κοιτάξουμε να επεκταθούμε σε χώρους που δεν έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα κερδοφόροι για εμάς» έγραψε ο Σούινγκ σε σημείωμά του στους υπαλλήλους της τράπεζας. «Χρειαζόμασταν νέα δυναμική στην εκτέλεση των σχεδίων στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της τράπεζας», δήλωσε ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου, Πολ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα