HΠΑ: Εκτίναξη ελλείμματος και χρέους τα επόμενα χρόνια βλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού

Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 08:35
UPD:09:09
REUTERS/ERIC THAYER

Αντιμέτωπες με δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 1 τρισ. δολαρίων και διογκούμενο χρέος θα βρεθούν έως το 2020 οι ΗΠΑ, εν μέσω σχεδίων για αύξηση των δημοσίων δαπανών, αλλά και στον απόηχο των μεγάλων φολοελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό επισημαίνει σε έκθεσή του του το Γραφείο Προϋπολογισμού των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού τα μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ θα τονώσουν προσωρινά την αμερικανική οικονομία, αλλά σε βάθος χρόνου η επίδρασή τους στην ανάπτυξη θα εξασθενήσει και θα μείνει ουσιαστικά ο αρνήτικος αντίκτυπος στο δημοσιονομικό πεδίο. Έως το τέλος του 2018 το δημοσιονομικό έλλειμμα θα έχει σκαρφαλώσει στα 804 δισ. δολάρια από 665 δισ. δολάρια το 2017 και θα συνεχίσει να αυξάνεται υπερβαίνοντας το 1 τρισ. έως το 2020. Αθροιστικά το έλλειμμα μέσα στην επόμενη δεκαετία προβλέπεται να φτάσει τα 11,7 τρισ. δολάρια έναντι προηγούμενων υπολογισμών για 10,1 τρισ. δολάρια. 

Οι ειδικοί του Γραφείου προειδοποιούν μάλιστα ότι το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μπορούσε να επανέλθει σε επίπεδα συγκρίσιμα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Μία τέτοια εξέλιξη, προειδοποιεί, θα έχει «σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις» για τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα αναμένει ότι το χρέος θα σκαρφαλώσει στα 28 τρισ. δολάρια ή στο 96% του ΑΕΠ έως το 2028. 

Σημειώνεται πάντως ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού, που αναθεώρησε την έκθεσή του προκειμένου να λάβει υπόψει τις φοροελαφρύνσεις και άλλες πολιτικές του Τραμπ, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ, σε 3,3% για φέτος και 2,4% το 2019.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα