Bουτιά των κινεζικών επενδύσεων στις ΗΠΑ

Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 08:21
UPD:09:11
REUTERS/DAMIR SAGOLJ

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Επιτροπή των Σινο-Αμερικανικών Σχέσεων και η Rhodium Group, η αξία των κινεζικών deals, που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ πέρυσι, έκανε «βουτιά» σχεδόν 75% το 2017. 

Η ταχεία αύξηση των επενδύσεων της Κίνας σε αμερικανικό έδαφος την τελευταία δεκαετία ανεκόπη απότομα πέρυσι. Η εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο, τα εμπόδια, που όρθωσαν Κογκρέσο και ρυθμιστικές αρχές στις απόπειρες εξαγορών αμερικανικών εταιρειών από κινεζικές και οι κινεζικοί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου είχαν ως αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να παρουσιάσει άνευ προηγούμενου συρρίκνωση. 

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Επιτροπή των Σινο-Αμερικανικών Σχέσεων και η Rhodium Group, η αξία των κινεζικών deals, που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ πέρυσι, έκανε «βουτιά» σχεδόν 75% το 2017. Στη σχετική έκθεση επισημαίνεται ότι για την πτώση  ευθύνεται η αλλαγή πολιτικής και των δύο χωρών, καθώς πέρα από το φρένο που έβαλαν οι ΗΠΑ σε συμφωνίες, επικαλούμενες κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, και η Κίνα θέλησε να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να «κόψει» την φόρα  κινεζικών επιχειρήσεων, που σχεδίαζαν επενδύσεις στο εξωτερικό. 

Συγκεκριμένα οι κινεζικές επιχειρήσεις ολοκλήρωσαν πέρυσι επενδύσεις αξίας 29 δισ. δολαρίων, με το ποσό να είναι μειωμένο κατά 35% σε σχέση με τα επίπεδα-ρεκόρ των 46 δισ. δολαρίων το 2016. Ωστόσο, όπως εξηγεί η Rhodium, το ποσό είναι «αισθητά ενισχυμένο» από deals, που είχαν ανακοινωθεί μέσα στο 2016 και ολοκληρώθηκαν πέρυσι. Αν εξαιρεθούν αυτά, η αξία των επενδύσεων είναι μειωμένη κατά 74% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

ΠΗΓΗ: BBC 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα