Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη

Αρνητικό κλίμα στη Νέα Υόρκη
Σάββατο, 12 Αυγούστου 2006 00:01

ΜΕ ΜΕΙΚΤΕΣ τάσεις έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της σημαντικής πτώσης που προκλήθηκε την Πέμπτη από τις αποκαλύψεις των βρετανικών αρχών ότι απέτρεψαν σχέδιο ανατίναξης αεροσκαφών σε πτήση. O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,1% στις 1.331,1 μονάδες, ανακάμπτοντας από την πτώση 0,8% που σημείωσε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,56% όπως και ο δείκτης Xetra DAX, ο οποίος σημείωσε πτώση 0,46%. Αντίθετα ο γαλλικός CAC 40 αυξήθηκε κατά 1,77%. Ο όγκος συναλλαγών ήταν περιορισμένος.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα παραμείνει ευμετάβλητο λόγω της ανησυχίας για νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

Η μετοχή της Michelin ενισχύθηκε κατά 2,5% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ελαστικών ότι θα αυξήσει την τιμή πώλησης των προϊόντων της προκειμένου να αντισταθμίσει τις υψηλές τιμές πρώτων υλών.

Απώλειες παρουσίασαν οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της Deutsche Telekom. Η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης σημείωσε πτώση 3%.

Αρνητικό ήταν το κλίμα στη Νέα Υόρκη, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν απροσδόκητη άνοδο, προκάλεσαν φόβους για νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed.

Οι απογοητευτικές ειδήσεις που προήλθαν από τον τομέα των ημιαγωγών έδωσε το έναυσμα στους επενδυτές για ρευστοποιήσεις. Η μετοχή της Analog Devices Corp. σημείωσε απώλειες 16,6% ενώ η Nvidia Corp. παρουσίασε πτώση 2,5%.

Ενδοσυνεδριακά τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 σημείωναν πτώση. Οι μετοχές της American Express Co. και της Citigroup Inc. κινήθηκαν πτωτικά μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 1,4%.

Ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο τερμάτισε με απώλειες 0,42%, καθώς οι αποκαλύψεις των βρετανικών αρχών περί τρομοκρατικού χτυπήματος πυροδότησε φόβους για μείωση των αεροπορικών ταξιδιών, προκαλώντας πτώση στην τιμή των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα