Bραζιλία: Στα χαμηλότερα επτά ετών ο πληθωρισμός

Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2006 08:34

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα επτά ετών, υποχώρησε τον Ιούλιο ο ετήσιος πληθωρισμός της Βραζιλίας, αυξάνοντας την εικοτολογία ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα μειώσει τα επιτόκια, τουλάχιστον μία ακόμη φορά το 2006.

Ο ετήσιος πληθωρισμός, παρέμεινε αμετάβλητος στο 4% το δωδεκάμηνο που έληξε τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση στο Ρίο ντε Τζανέϊρο. Οι τιμές αυξήθηκαν 0,19% τον μήνα, μετά την υποχώρησή του 0,21% τον Ιούνιο, καθώς κάποιες υπηρεσίες, όπως των τηλεπικοινωνιών και του λογισμικού, επέδρασαν ακόμη περισσότερο στον δείκτη.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού στην υπ αριθμόν 1 οικονομία της Λατινικής Αμερικής, ανοίγει τον δρόμο για την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια, σε χαμηλά ρεκόρ. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 1% στο 14,5% κατά τη συνεδρίασή της στις 29 και τις 30 Αυγούστου και στο 14,25% στα τέλη του έτους.

Η αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο, ήταν υψηλότερη των προβλέψεων των 24 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτός θα σημειώσει αύξηση 0,16%.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το νόμισμα της χώρας, υποχωρώντας κατά 0,1%, στα 2,1585 ρεάλ ανά δολάριο ΗΠΑ. Φέτος, το νόμισμα της Βραζιλίας έχει σημειώσει άνοδο 8,2% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και 9,6% μέσα στο δωδεκάμηνο. Το ισχυρότερο ρεάλ έχει μειώσει το κόστος όλων των ειδών, από λαχανικά, κρέατα, έως παπούτσια από την Κίνα και ρύζι από την Ουρουγουάη.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 0,19%, σημειώνοντας για πρώτη φορά αύξηση από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έκθεση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα