Μεξικό: Εξοικονόμηση 350 εκατ. δολ. μετά την προπληρωμή χρέους

Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2006 08:45

ΕΩΣ 350 εκατ. δολ. θα εξοικονομήσει το Μεξικό, μετά τον δανεισμό στις τοπικές αγορές για την καταβολή εξωτερικού χρέους ύψους 12,4 δισ. δολ, πριν από την προθεσμία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας της χώρας, Alonso Garcia Tames said.

Χθες η κυβέρνηση πούλησε τοπικά ομόλογα για να καταβάλει 9 δισ. δολ. του χρέους προς την Παγκόσμια Τράπεζα και την Διεθνή-Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα, σε συνδυασμό με την επαναγορά ομολόγων σε δολάριο, ύψους 3,4 δισ. δολαρίων. Το Μεξικό άντλησε περισσότερα κεφάλαια από την πώληση, έναντι των 7 δισ. δολ. που επεδίωκε να αντλήσει.

Η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει έως 250 εκατ. δολ. επειδή θα καταβάλει χαμηλότερα επιτόκια για το εσωτερικό χρέος που πούλησε, από το εξωτερικό χρέος, σύμφωνα με τον Garcia Tames.

To πέσο σημείωσε άνοδο 0,2%, φθάνοτνας στα 10,8132 ανά δολάριο ΗΠΑ, στη 1:34 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης. Το νόμισμα της χώρας έχει υποχωρήσει φέτος έναντι του αμερικανικού νομίσματος, 1,7%.

Η Κεντρική Τράπεζα του Μεξικό, θα εξοικονομήσει περίπου 100 εκατ. δολ. των αποθεμάτων της. Τα ξένα αποθέματα της χώρας υπερδιπλασιάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, στα 78 δισ. δολ., καθώς η τιμή του πετρελαίου, του μεγαλύτερου εξαγωγικού προϊόντος του Μεξικό, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Το συνολικό χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας. Το κρατικό χρέος ήταν 19,% το δεύτερο τρίμηνο του 2006, από 18,9% που ήταν το 2000, όταν τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο Vicente Fox.

To χρέος πλέον του Μεξικό στην Παγκόσμια Τράπεζα και στην Διεθνή-Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ανέρχεται σε περίπου 4,4 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα