Ευρωζώνη: Η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη σε έξι χρόνια

Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2006 12:48

ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ, σε χρονικό διάστημα έξι ετών, αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία των 12 χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, κάτι που καθιστά πλέον πιο πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να προχωρήσει στην περαιτέρω αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Η οικονομία της ευρωζώνης, ύψους 10 τρισ. δολ., αναπτύχθηκε 0,9% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, όταν είχε σημειώσει ανάπτυξη 0,6%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Eurostat. Η ανάπτυξη ενδέχεται να αγγίξει το 0,7% τα δύο επόμενο τρίμηνο, πριν υποχωρήσει στο 0,5% στις αρχές του 2007, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές του 2001 περισσότερο από την αντίστοιχη της Ευρώπης. Η επιτάχυνσή της ώθησε την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές από τις αρχές Δεκεμβρίου, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού.

Τον περασμένο μήνα η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των πέντε ετών, ενώ η βιομηχανική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ αναπτύχθηκε για 13 ο μήνα τον Ιούλιο, με ρυθμό κοντά στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης η ανάπτυξη ήταν υψηλότερη των προβλέψεων το δεύτερο τρίμηνο και στο 0,9%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/08/14/1227941.htm . Η ανάπτυξη στην Ισπανία και τη Γαλλία, επιταχύνθηκε επίσης το τρίμηνο έως και τον Ιούνιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα