Ahold: Πίεση από τους μετόχους για διάλυση

Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2006 13:07

ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ της Royal Ahold NV επιδιώκουν οι μέτοχοι της Centaurus Capital Ltd. και της Paulson & Co., οι οποίοι μαζί κατέχουν το 6,4% της ολλανδέζικης εταιρείας σούπερ μάρκετ. Οι μετοχές της αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών.

Η Centaurus και η Paulson είπα ότι η Ahold πρέπει να πουλήσει τα σκέλη της στις ΗΠΑ, προκειμένου να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην Ευρώπη. Η εταιρεία λιανικής που εδρεύει στο Αμστερνταμ, ενδέχεται να έχει αξία πλέον των 9 ευρώ (11 δολ.) ανά μετοχή, τουλάχιστον 26% περισσότερο από την τιμή κλεισίματος στις 11 Αυγούστου, στην περίπτωση που αναδιοργανωθεί, όπως επισημαίνουν τα hedge funds επικαλούμενα αναλυτές της συμβούλου ING Corporate Finance.

Το τελευταίο τρίμηνο οι πωλήσεις της Ahold στις ΗΠΑ ήταν στάσιμες, καθώς οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που διαθέτει στη χώρα, Stop & Shop και Giant δυσκολεύτηκαν να ανταγωνιστούν τα σούπερ μάρκετ της Wal-Mart Stores Inc. και της Kroger Co. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ahold, Anders Moberg, o οποίος αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τα έσοδα της εταιρείας φέτος κατά το ήμισυ, ερευνά τα μη κερδοφόρα σκέλη της εταιρείας. Η Ahold πραγματοποιεί περίπου τα 2/3 των εσόδων της στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Ahold σημείωσαν άνοδο έως 35 σεντς, ποσοστό 4,9%, φθάνοντας στα 7,47 ευρώ η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 7,39 ευρώ η μία στις 10:48 π.μ., τοπική ώρα. Συνολικά πέρυσι, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 1%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη Bloomberg European Food Retailers, κέρδισαν την ίδια χρονική περίοδο 17%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα