Με αρνητικό πρόσημο οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2001 13:20
UPD:13:23

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι δείκτες στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη που αποκόμισαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Επιπλέον, το αγοραστικό ενδιαφέρον εμφανίζεται μειωμένο λόγω της χθεσινής πτώσης κατά 0,71% του Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αλλά και των νέων ανησυχητικών στοιχείων για τις οικονομίες των δύο ισχυρότερων κρατών της ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν μικρότερη του αναμενομένου.

Αυτή την ώρα, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,32% και έχει διαμορφωθεί στις 5.957,4 μονάδες. Πιέσεις δέχεται ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών με τη μετοχή της British Telecom να υποχωρεί κατά 1,78%. Η μετοχή της Vodafone υποχωρεί κατά 2,1% μετά την υποβάθμισή της από τη Morgan Stanley. H μετοχή της εταιρείας ΜΜΕ Carllton Telecommunications υποχωρεί κατά 3,64% μετά την ανακοίνωση ότι τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της το πρώτο οικονομικό εξάμηνο μειώθηκαν κατά περίπου 21%. Η μετοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters υποχωρεί κατά 2,01% και του τηλεοπτικού δικτύου BskyB κατά 1,5%.

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξεως του 3,2%, σημειώνει η μετοχή της βιομηχανίας αμυντικών συστημάτων BAE Systems μετά την είδηση ότι η βρετανική εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Boeing για το σχηματισμό joint venture με σκοπό την κατασκευή στρατιωτικών οχημάτων.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 χάνει 0,46% και έχει διαμορφωθεί στις 5.667 μονάδες. Η μετοχή της Alcatel υποχωρεί κατά 5,26% μετά από δημοσίευμα της “Wall Street Journal” σύμφωνα με το οποίο η γαλλική εταιρεία συμφώνησε να προχωρήσει σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της αμερικανικής Lucent Technologies. Αντιθέτως, η μετοχή της βιομηχανίας ελαστικών Michelin συνεχίζει και σήμερα την ανοδική της πορεία μετά την αναβάθμισή της από τον επενδυτικό οίκο Credit Suisse First Boston αλλά και λόγω των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η ανταγωνίστριά της Bridgestone. Με ενδιαφέρον αναμένονται μετά το τέλος της συνεδρίασης τα οικονομικά αποτελέσματα της Credit Lyonnais.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX σημειώνει πτώση 0,33% και έχει περιοριστεί στις 6.250 μονάδες. Η μετοχή της Infineon Technologies υποχωρεί κατά 3,6%, μετά την προειδοποίηση ότι οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων για το σύνολο του 2001 θα είναι κατώτερες των προβλέψεων. Η μετοχή της SAP ενισχύεται αυτήν την ώρα κατά 1,52% μετά από φήμες που θέλουν την κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής λογισμικού στα πρόθυρα συμφωνίας με την ΙΒΜ για συνεργασία στον τομέα του e-business. Η μετοχή της Deutsche Telekom κερδίζει 0,84% εν αναμονή των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2001.

Στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX υποχωρεί κατά 0,50% και βρίσκεται στις 601,2 μονάδες, στο Μιλάνο, ο δείκτης ΜΙΒ 30 ενισχύεται κατά 0,18% και έχει φθάσει τις 40.053 μονάδες και, τέλος, στη Μαδρίτη ο δείκτης Ibex 35 κερδίζει 0,49% και έχει διαμορφωθεί στις 9.673,6 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα