Νέες επενδύσεις σχεδιάζει η Trastor

Ακίνητα: 40 εκατ. για ενίσχυση χαρτοφυλακίου
Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 14:19
UPD:14:19

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Νέες επενδύσεις σε ακίνητα ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ, διπλάσιες από πέρυσι, σκοπεύει να πραγματοποιήσει το τρέχον οικονομικό έτος η Trastor ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) αντλώντας τραπεζική χρηματοδότηση.

Το 2017 η εταιρεία προέβη στην αγορά εννέα νέων ακινήτων, συνολικής αξίας 19,106 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας τα κεφάλαια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους καθώς και τα ταμειακά διαθέσιμά της. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2018, αξιοποιώντας την πιστωτική γραμμή ύψους 20 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει, έχει προβεί στην εξαγορά τριών νέων ακινήτων συνολικής αξίας 10,3 εκατ. ευρώ (εμπορικό κατάστημα στα Χανιά 1,3 εκατ., εμπορικό κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Ερμού 16 και 18, έναντι τιμήματος 2,561 εκατ. ευρώ και το 80% επί των οριζοντίων ιδιοκτησιών του κτηρίου γραφείων Kronos Business Centre στο Μαρούσι Αττικής με 6,5 εκατ. ευρώ).

Όπως είπε χθες, μιλώντας στους μετόχους της εταιρείας κατά την ετήσια γενική συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ Τάσος Καζίνος, οι φετινές επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν μέσω νέας πιστωτικής γραμμής με εξασφαλίσεις ακίνητα (πληροφορίες μιλούν για περίπου 25 εκατ. ευρώ) για την οποία οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει. Ο ίδιος εξήγησε πως σταθμίζονται όλοι οι πιθανοί τρόποι χρηματοδότησης της ανάπτυξης της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του εταιρικού ομολόγου, το οποίο όμως, εφόσον συναφθεί, θα πρέπει να αντληθεί ολόκληρο και ως εκ τούτου συμμετέχοντας στο ενεργητικό της εταιρείας θα φορολογείται. Επανέλαβε ότι είναι παράλογο να φορολογείται το ενεργητικό των ΑΕΕΑΠ, προσθέτοντας ότι κατά την περσινή χρήση η Trastor κατέβαλε διπλάσιο φόρο (602 χιλ. ευρώ έναντι 316 χιλ. το 2016).

Ως εκ τούτου πιθανότατα να ληφθεί απόφαση για εταιρικό ομόλογο περί τα τέλη του 2018 ή το 2019, αλλά με στόχο την αναχρηματοδότηση του δανεισμού, ενώ μια νέα αύξηση κεφαλαίου δεν θα εξεταστεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.Αναφορικά με την απαίτηση ύψους 4,8 εκατ. ευρώ που έχει η Trastor από την Pasal (η οποία έχει καταθέσει αίτημα στο Πρωτοδικείο για συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της), η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ είπε ότι ακόμα δεν έχει ενημερωθεί επίσημα, ωστόσο έχει γίνει σχετική πρόβλεψη στα οικονομικά αποτελέσματα και σε κάθε περίπτωση θα διεκδικήσει την καταβολή της οφειλής. Η Trastor, τέλος, δεν θα διανέμει μέρισμα για τη χρήση του 2017.   



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΤΡΑΣΤΟΡ



Σχολιασμένα