Βενεζουέλα: 9,2% η αύξηση του ΑΕΠ το β' τρίμηνο

Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2006 09:01

ΜΕ ΡΥΘΜΟ υψηλότερο του 9% αναπτύχθηκε από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο και για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, η οικονομία της Βενεζουέλας, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Hugo Chavez αύξησε τις κρατικές δαπάνες, μετά την άνοδο των εσόδων από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου.

Το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 9,25 το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αύξησή του κατά 9,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους και 10,2% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Η Βενεζουέλα, η μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου της Νοτίου Αμερικής, έχει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, Οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας αυξήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 16,6 δισ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο.

Η παραγωγή πετρελαίου, η διΰλιση και η πώληση, αυξήθηκε 1,8% στη Βενεζουέλα την πέμπτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής αργού πετρελαίου στον κόσμο, ενώ το ΑΕΠ – εκτός πετρελαίου – αυξήθηκε 9,9%, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Οι κατασκευές αυξήθηκαν 27% και η βιομηχανική παραγωγή σε ποσοστό 6,9%.

Το πλεόνασμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών, αυξήθηκε στα 8,3 δισ. δολ. και στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που η Κεντρική Τράπεζα άρχισε να ανακοινώνει στοιχεία τριμήνου, το 1997. Το πλεόνασμα το 2005 αυξήθηκε 84%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 25,4 δισ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα